Gorenjski banki pred nosom speljali Mlinotest

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 07. 09. 2012

Do prodaje je prišlo dva dni po tem, ko je banka od sodišča zahtevala rubež vseh naložb Vipe Holdinga

Ljubljana - Dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvo, dokazujejo, da je prodaja 30-odstotnega deleža v Mlinotestu, ki jo je pred dnevi v še nepojasnjenih okoliščinah izpeljala obubožana Vipa Holding, neposredno povezana z rubežem njenega premoženja.


Direktor Vipe in tudi prvi nadzornik njej podrejenega Vipe Holdinga Borut Kuharič trdi, da s holdingom nima nič več, toda poznavalci razmer trdijo, da je prav on v ozadju reševanja premoženja Vipe Holdinga pred rubežem bank.

Kot smo poročali, se je Vipa Holding sredi julija odločila, da na širši javnosti neznano podjetje GO! prenese velik del ajdovske družbe, pri čemer novi lastnik še zdaleč ni imel dovolj lastnih sredstev za financiranje nakupa. Delnice Mlinotesta so bile prodane v sredo, 18. julija, zainteresirano javnost pa so še isti dan obvestili o sklenjenem poslu. Vodstvo Vipe Holdinga pa je pozabilo povedati, da je Gorenjska banka (GB) dva dni prej na sodišče vložila predlog za izvršbo zaradi izterjave več kot sedmih milijonov evrov. Po naših informacijah je posojilo zapadlo v plačilo 22. junija. Po tem so jim bankirji še dvakrat zagrozili z rubežem, po skoraj mesecu dni čakanja pa se tudi obrnili na sodišče.

Kot smo izvedeli, je banka od sodišča zahtevala, naj družbama Vipa Holding in Vipa, ki je solidarni porok za to posojilo, zaseže celotno premoženje, ki ga imata na svojih transakcijskih računih ali v obliki nepremičnin in premičnin, vrednostnih papirjev in tudi poslovnih deležev. Ogroženih je bilo torej vseh 78 odstotkov Mlinotesta, vendar je Vipa Holding, kot že rečeno, zadnji hip našla kupca za del delnic. Zakaj ni prodala tudi preostanka in ali se vzrok morda skriva v tem, da so že zastavljene pri Abanki Vipi, pri Borutu Kuhariču nismo mogli preveriti. Direktor Vipe in tudi prvi nadzornik njej podrejenega Vipe Holdinga namreč na naša vprašanja ni hotel odgovarjati, tudi sicer pa, kot pravi, "s holdingom nimam nič več".

Toda javno dostopne povezave Kuhariča z novim (manjšinskim) lastnikom Mlinotesta govorijo drugače. Lastnik podjetja GO! Ivo Stomilović, ki je bolj kot podjetnik znan golfist, je namreč član tekmovalne komisije golf igrišča Diners Ljubljana in obenem pomaga pri organizaciji turnirjev. Na taistem igrišču pa redno igra in se udeležuje turnirjev Gregor Borut Kuharič, sin prvega moža Vipe.

Če je Gorenjski banki še uspelo zamrzniti delež v podjetju Vipa Nepremičnine, za katero sicer ni znano, koliko premoženja ji je sploh še ostalo, pa je skupina Vipa Holding že konec lanskega leta izgubila eno od odvisnih podjetij. Vipo Naložbe, na katero je po javno dostopnih informacijah prenesla za več kot milijon evrov premoženja (ne gre za dvorec Zemono, ki je po novem v posredni lasti Mlinotesta), je tik pred iztekom lanskega leta prepustila podjetju ML Inženiring, ki ga obvladuje družba Modra Linija Holding Leona Klemšeta. Kot smo izvedeli, je v kapital pretvorila za pol milijona evrov terjatev do Vipe Naložb in prišla do 99-odstotnega lastništva.

Gorenjska banka se bo tako morala zadovoljiti z delnicami več elektrodistribucijskih podjetij, Goriških opekarn, Agroinda 1894, Abanke Vipe, Mlinotesta, med drugim pa tudi Vipe Holdinga in Vipe. Izkupiček od rubeža delnic in njihove prodaje bi po grobih ocenah res lahko presegel zahtevanih sedem milijonov evrov, a je vprašanje, ali si ni Abanka zastavne pravice izborila že pred njo. Ob vsem tem spomnimo na januarsko dokapitalizacijo Mlinotesta, v kateri pa Vipa Holding pričakovano ni sodelovala z denarjem, ampak je v njegov kapital pretvorila za 7,5 milijona evrov stvarnih vložkov in se "znebila" nekaterih težko prodajljivih nepremičnin (nekdanje zemljišče Lipe Ajdovščine - v likvidaciji) in finančnih naložb, ki so bremenile njene bilance. V zameno je svoje lastništvo zvišala na okoli 80 odstotkov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.