Teden, ko so se dogajale skupščine

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: I. S. Teme: Mali delničarji, Sklici skupščin delniških družb Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 31. 08. 2012 Stran: 5

Za uvod v ta teden, ko je bilo na Celjskem kar nekaj skupščin delničarjev, so se kot prvi v nedeljo ob 9. uri sestali lastniki Zdravilišča Rogaška. V nizu za sredo napovedanih skupščin delničarjev na Celjskem je bil polovičen izplen dosežen v največjem celjskem gradbincu. Skupščino so uspeli izpeljati v podjetju za Vzdrževanje in obnovo cest Celje (VOC), v matičnem podjetju Ceste mostovi Celje jim ni uspelo. Očitana prodaja premoga pod ceno je vse bolj vroča tema malih delničarjev Premogovnika Velenje. Pivovarni Laško pa so na skupščini delničarjev tudi v tretje odrekli dokapitalizacijo.

Zapleti že na začetku

Delničarji so se tako seznanili z lanskim poslovanjem, ko je skupina Zdravilišče Rogaška ustvarila približno 130 tisoč evrov izgube.

Kljub nasprotovanju malih delničarjev so na skupščini izglasovali razrešnico uprave, ki jo vodi Matej Goričan, in nadzornemu svetu za delo v lanskem letu. Mali delničarji so nasprotovali podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu, saj je tak sklep podpiral predstavnik večinskega lastnika. To je podjetnik Stanislav Pšeničnik, ki je tudi predsednik nadzornega sveta družbe. V društvu Mali delničarji Slovenije so zato napovedali izpodbijanje tega in vseh ostalih sprejetih sklepov.

Zapletlo se je že povsem na začetku, ko je predsednik društva Rajko Stankovič zaradi procesnih napak zahteval preložitev oziroma ponoven sklic skupščine. S tem se je strinjala tudi notarka, a je predsedujoči skupščino vseeno izpeljal, zato je okrog 40 odstotkov malih delničarjev napovedalo zahtevo za ničnost. Mali delničarji so opozorili še na neizpolnjen lanski sklep o izvedbi posebne revizije, saj zanjo doslej še ni bila niti podpisana pogodba z revizijsko hišo. Uprava je obljubila, da bo revizija končana do oktobra.

V upravi družbe so dokaj nenavadno uro in datum sklica skupščine pojasnjevali s tem, da se je bilo v času dopustov težko uskladiti z notarko in s predsednikom skupščine. Zaradi zasedenosti zdravilišča je bilo tudi težko zagotoviti primeren prostor za srečanje delničarjev. Zdravilišče Rogaška se namreč ukvarja z distribucijo termalne vode in upravljanjem parka v Rogaški Slatini, vendar ne upravlja hotelov.

Polovičen »izplen«

Najprej so se opoldne sestali delničarji hčerinske družbe VOC, uro kasneje bi se naj še delničarji največjega celjskega gradbinca CMC, ki je od julija v prisilni poravnavi.

Kljub temu, da gre za družbi, ki sta v velikih težavah - VOC je sicer lani posloval z milijonskim dobičkom, a matična firma CMC je prikazala nekaj več kot 10 milijonov evrov izgube - je bil dnevni red sklicanih skupščin standardno sestavljen. Delničarji naj bi se seznanili s poročiloma nadzornikov o sprejetih revidiranih lanskoletnih poročilih, sklepali o uporabi bilančnega dobička v VOC in pokrivanju izgube v CMC, se seznanili z lanskimi prejemki uprav in nadzornikov obeh družb terodločali o podelitvi razrešnice tem organom v obeh družbah.

In medtem ko je v VOC dnevni red »šel skozi«, se ga delničarji CMC niso niti lotili. Na mizi so tako ostali predlogi, da se za lansko poslovno leto ne podeli razrešnice članom upravnega odbora družbe Marjanu Vengustu, Vidi Oberžan in Leni Korber, medtem ko naj bi jo podelili predsedniku upravnega odbora (prej družbinemu prokuristu) Zdravku Zveru, ter članoma Petru Šepetavcu in Vojku Stermeckemu, ki so prvo trojico zamenjali oktobra lani. Za dobrih 10 milijonov evrov lanske bilančne izgube so delničarjem v razmislek predlagali, da ostane nepokrita. Čeprav bi bilo glede na težak položaj CMC pričakovati, da se bodo lastniki na skupščino dobro pripravili in morda predlagali tudi kakšno dopolnitev dnevnega reda - temu ni bilo tako. Za dopolnitev ni bilo nobenega predloga, ob 13. uri pa v dvorani ni sedelo dovolj predstavnikov kapitala. In ker skupščina ob napovedani uri ni bOa sklepčna, so počakali pol ure, ko so ob vnovičnem preštevanju zastopanih lastniških deležev ugotovili, da ni prisotnih niti 40 odstotkov vseh glasov osnovnega kapitala, kolikor bi zadoščalo za sklepčnost.

Kdaj se bodo lastniki zdaj znova skušali sestati, še ni znano prav tako tudi ne, ali bo skupščina delničarjev sklicana z enakim dnevnim redom ali ga bodo morda dopolnili.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.