Roman Glaser ponovno preglasoval državne lastnike

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 01. 09. 2012 Stran: 7

Roman Glaser ponovno preglasoval državne lastnike Matjaž Polanič Ptuj - Predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser je na včerajšnji skupščini znova dokazal, da v ptujski prehrambni skupini obvladuje vse lastniške in upravljavske vzvode odločanja.

Glaser je včeraj s pomočjo naklonjenih mu lastnikov znova preglasoval državo in dosegel, da Perutnina Ptuj ponovno ne bo izplačala dividend. Prav tako društvu malih delničarjev MDS pod vodstvom Rajka Stankoviča ni uspelo niti z imenovanjem posebnega zastopnika, ki bi preučil možnosti odškodninske tožbe proti upravi in nadzornemu svetu Perutnine Ptuj.

Izplačilo dividend so včeraj podprle le Kapitalska družba (Kad), Perutninska zadruga Ptuj in manjša skupina malih delničarjev. Na drugi strani Probanka, ki se znova pripravlja na dokapitalizacijo, izplačila dividend ni podprla. »Potrebujemo tudi dobre stranke,« je svojo odločitev pojasnila članica Probankine uprave Milana Lah. Poleg Probanke in Holdinga PMP menedžerjev Perutnine Ptuj je proti izplačilu dividend glasoval celo Merkur, ki je trenutno v prisilni poravnavi in ki se z bankami dogovarja o konverziji dela bančnih posojil v svoj kapital. »Če so razmere tako neugodne in Perutnina Ptuj ne more izplačati minimalnih dividend, zakaj ne znižate prejemkov uprave, ki skupaj s prejemki zaposlenih na individualnih pogodbah dosegajo okoli deset odstotkov celotnih stroškov dela,« je od Glaserja želel izvedeti Stankovič. Kot mu je odgovoril Glaser, ki je imel lani skoraj 234.000 evrov bruto prejemkov, si je uprava lani plače znižala za 12 odstotkov.

Še manjšo podporo kot izplačilo dividend pa je dobila zahteva za imenovanje posebnega pooblaščenca, ki bi v roku šestih mesecev preučil možnost odškodninskih tožb, saj je ta predlog poleg manjše skupine malih delničarjev podprl le še Kad. Njegov predstavnik je imel sicer o posebni reviziji pripravljenih kar 23 vprašanj, vendar mu je na koncu uspelo zastaviti le dva. Simon Zdolšek, ki je vodil včerajšnjo skupščino, je namreč ocenil, da sta revizorki BDO Revizije (ti sta na skupščini praktično le prebrali poročilo) odgovorili že na večino vprašanj.

Se pa je včeraj dokončno potrdilo, da ni pisnih dokazov, ki bi potrjevali Glaserjeve trditve, da je Merkur sodelovanje pri odpiranju restavracij v trgovskih centrih pogojeval z navzkrižno lastniško povezavo Merkurja in Perutnine Ptuj. Kot smo razkrili v Dnevniku, so revizorji BDO Revizije ocenili, da je bil 26 milijonov evrov vreden nakup Merkurjevih delnic zlasti v interesu Holdinga PMR ki je tako obvladoval večji odstotek lastništva. Merkur bi moral namreč na skupščini Perutnine Ptuj glasovati v skladu z navodili Glaserja. Podobno v ekonomskem interesu Perutnine Ptuj ni bilo niti 5,5-milijonsko poroštvo družbi Univit, ki jo obvladuje Stanislav Razen, ki ima posredno v lasti tudi četrtino Holdinga PMP. Revizorje BDO je zmotil tudi 1,7 milijona evrov vreden nakup delnic Gorenjske banke, ki jih je Perutnina Ptuj kupila od Vipe Holdinga in mesec dni kasneje brez evra dobička prodala naprej Probanki.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.