Istrabenz ima le še 23.518 evrov kapitala

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Janez Tomažič Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 23. 08. 2012

Nekdanji steber primorskega gospodarstva razžirajo obresti

Kapital družbe Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, se je v letu dni z 20,7 milijona evrov stopil na vsega 23.518 evrov. Ko je kapital negativen, mora družba sprožiti insolvenčne postopke. V Istrabenzu pravijo, da iščejo rešitve, ki bodo v interesu delničarjev.

»Uprava Istrabenza izvaja različne aktivnosti v skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja družbe, sočasno pa tudi aktivnosti v smeri iskanja rešitev v dolgoročnem interesu delničarjev,« so v Kopru odgovorili na vprašanje, ali morda pripravljajo dokapitalizacijo oziroma kaj bodo naredili za okrepitev kapitala družbe. Kapital Istrabenza, ki ga vodi Rudi Grbec, je v letu dni upadel za več kot 20 milijonov evrov, večinoma zaradi odpisov in nižanja vrednosti delnic Petrola.

Istrabenz poplačuje predčasno

Konec junija je Istrabenz imel 196,5 milijona evrov vseh obveznosti, od teh je bilo posojil za 189 milijonov evrov. Družba je letos prodala točke vzajemnih skladov, apartma v Kranjski Gori, zemljišča v Portorožu in šest odstotkov Marine Koper ter bankam predčasno poplačala del glavnice. Glavnina neprodanega premoženja so štiriodstotni delež v Petrolu, hoteli v Portorožu in Opatiji, Istrabenz Plini in druge manjše naložbe.

Skladno z načrtom poplačil je leta 2010 Istrabenz poplačal 18,6 odstotka obveznosti, lani 7,7 odstotka, letos naj bi jih do konca leta 26,7 odstotka, prihodnje leto pa ga čaka plačilo 47 odstotkov vseh obveznosti. Prav zadnja tranša bo najzahtevnejša, saj je družbi ostalo najteže prodajljivo premoženje (hoteli); del obveznosti bodo sicer pokrili z delom kupnine za Istrabenz Instalacijo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.