Pesjak zapušča Factor banko, ki potrebuje deset milijonov evrov dodatnega kapitala

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 05. 06. 2012 Stran: 19

Ljubljana - Dolgoletni predsednik uprave Factor banke Boris Pesjak po neuradnih informacijah zapušča vodstvo banke in odhaja v pokoj. Pesjaka naj bi na čelu banke, ki se je pred kratkim okrepila s prevzemom KD Banke, zamenjal dosedanji član uprave Ciril Dragonja, ki se je v preteklosti omenjal tudi kot eden najresnejših kandidatov za prevzem vodenja Nove Ljubljanske banke (NLB).

Pesjaka in Dragonje nam včeraj do konca redakcije ni uspelo pridobiti za komentar, po naših informacijah pa naj bi Dragonja vodenje banke prevzel že konec tega meseca, Pesjak pa naj bi v banki začasno ostal kot svetovalec uprave. Sočasno z imenovanjem novega predsednika uprave pa v Factor banki intenzivno pripravljajo dokapitalizacijo z izdajo podrejenih obveznic, ki bi utegnila dati tudi smernice za bodočo lastniško strukturo.

Po prvotnih načrtih bi morali v Factor banki že do konca marca izdati za okoli deset milijonov evrov hibridnih obveznic, vendar jim to vse bolj otežuje slabo finančno stanje nekaterih večjih lastnikov. Ker so možnost nakupa zavrnili že številni večji delničarji, zanimanja med zunanjimi investitorji pa ni, je pri sodelovanju pri izdaji obveznic omejen tudi ACH. V ACH naj bi bili sicer pripravljeni vplačati celotno izdajo obveznic, vendar jim to preprečuje aktualni zakon o prevzemih. Ker v banki načrtujejo izdajo obveznic, ki jih je v določenih primerih mogoče zamenjati v delnice Factor banke, lahko ACH kupi do največ 40 odstotkov celotne izdaje, saj bi moral v nasprotnem primeru objaviti ponudbo za prevzem.

Factor banka je svojo kapitalsko ustreznost že konec lanskega leta popravljala z izdajo podrejenih obveznic v višini 6,5 milijona evrov, ki sta jih v celoti kupila Talum in Adriatic Slovenica. S to izdajo obveznic se je kapitalska ustreznost Factor banke konec lanskega decembra zvišala na okoli 10,6 odstotka, potem ko se je večji del leta gibala pri okoli desetih odstotkih.

Toda zaradi vse slabših razmer v gospodarstvu in znižanju bonitetne ocene Factor banka potrebuje novo dokapitalizacijo, pri čemer pa na večino obstoječih lastnikov ne more računati. Zlasti je skrb zbujajoče finančno stanje družbe CG Invest (nekdanja Aktiva Naložbe), ki naj bi bankam že pred meseci prenehala plačevati obroke posojil, trenutno pa ima blokirane štiri izmed petih transakcijskih računov. Samo pri NKBM in NLB ima CG Invest, ki je skozi leta postal neke vrste posojilnica poslovnega sistema Aktiva (do nedavnega v solasti privatizacijskega mogotca Darka Horvata), najetih za skoraj 50 milijonov evrov posojil. Ta posojila je zavaroval le z menicami, odstotkom Savskih elektrarn, manjšim paketom obveznic in slabimi desetimi odstotki delnic Factor banke.

Posojilo NLB je zapadlo že v začetku maja, medtem ko posojilo NKBM zapade konec tega meseca. Če torej CG Investu ne bo uspelo poplačati posojil, bo NKBM svoje lastništvo povečala na kar okoli 15 odstotkov. Dejansko naj bi druga največja slovenska banka obvladovala že okoli četrtino Factor banke, saj naj bi pri njej svoje delnice zastavili tudi nekateri drugi lastniki banke, ki svojih posojil niso več zmožni vrniti. Da bo očitno CG Invest že v kratkem ostala brez svojih delnic, daje slutiti tudi včerajšnja skupščina Factor banke, na kateri je direktorja CG Investa Andreja Ručigaja v nadzornem svetu Factor banke zamenjal Boris Milevoj, solastnik družbe BSD Nepremičnine (štiriodstotna lastnica Factor banke).

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.