Laško: dokapitalizacija in dezinvestiranje ključna

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 25. 01. 2012 Stran: 10

Nadzorniki Laškega imajo jutri novo sejo, kjer se bo ob tekočem poslovanju govorilo tudi o za prihodnji razvoj skupine pomembni ponedeljkovi skupščini delničarjev

Približuje se pomembna ponedeljkova skupščina delničarjev Pivovarne Laško, na kateri naj bi se med drugim odločalo o vnovičnem predlogu dokapitalizacije, ki je nekateri večji delničarji že junija lani niso podprli. Dr. Vladimir Malenkovič, predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško (ta se bo sestal na novi seji jutri popoldne), kot zelo pomembno točko šteje še glasovanje o reprogramu finančnih obveznosti (večina posojil poteče konec marca letos). Delničarji Laškega naj bi tudi podprli pogodbi o obvladovanju dveh hčerinskih družb (Pivovarna Union, Radenska) in podali soglasje k opravljanju nadzorstvenih funkcij v odvisnih družbah (zdaj so štirje nadzorniki Laškega tudi nadzorniki Uniona oziroma Radenske), predstavniki malih delničarjev pa napovedujejo vročo razpravo okoli predlaganih nadzorniških prejemkov, za katere Malenkovič zagotavlja, da (letni pavšali) sledijo priporočilom Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) glede korporativnega upravljanja, dvojnim tovrstnim prejemkom, z izjemo sejnine in morebitnih potnih stroškov, pa naj bi se po njegovem "dvojni" nadzorniki odpovedali.

Agrokorjeva ponudba podaljšana

"Razmišljamo tudi, da bi točko o seznanitvi in soglasju h kupoprodajni pogodbi za delnice Mercatorja (družbe skupine Pivovarne Laško so 23,34-odstotne lastnice najboljšega soseda, op. a.) umaknili z dnevnega reda. Glasovanje in odločanje je bilo namreč zaradi prevzemne zakonodaje preneseno na delničarje, ker je Mercator objavil prevzemno namero za Pivovarno Laško, od katere je prejšnji četrtek odstopil. Nadzorniki Laškega smo že dali soglasje za nadaljevanje prodajnega procesa in tako menimo še zdaj, nismo pa edini, ki odločamo o tem, saj imamo v prodajnem konzorciju 42 odstotkov delnic," je pojasnil Vladimir Malenkovič in potrdil, da je hrvaški Agrokor svojo nakupno ponudbo (221 evrov za delnico Mercatorja) s konca preteklega leta podaljšal do konca februarja letos. Morebitnega pogodbenega določila o 20 milijonih evrov kazni za (neupravičen) odstop od prodaje Mercatorja pa prvi nadzornik Laškega ni želel komentirati, rekoč, da prodajni postopek ni odvisen zgolj od družb skupine Pivovarne Laško. Prav tako ni mogel špekulirati, ali bo vmes podana še kakšna prevzemna ponudba za samo Pivovarno Laško (ob Mercatorju je to želel podati lasvegaški Eatons Capital, lani pa so do nekaj delnic prišle KS Naložbe Igorja Laha).

Prenizka cena dokapitalizacijske delnice?

Prvi nadzornik Pivovarne Laško se zaveda, da je za prihodnji razvoj skupine ob predvideni in predlagani dokapitalizaciji ključno področje dezinvestiranja naložb iz neosnovne dejavnosti (srbskemu Nectarju je bil prodan ajdovski Fructal, prodajajo še deleže v Delu z Večerom in v Thermani Laško). Banke so večinske lastnice Pivovarne Laško in nekatere med njimi so že na junijski skupščini delničarjev podprle možnost dokapitalizacije Pivovarne Laško, kar bi izboljšalo zdaj neugodno razmerje med kapitalom in dolgovi, ki so na ravni skupine tudi po prodaji Frucfala približno 30:70. Vladimir Malenkovič ni želel komentirati očitkov nesojenega prevzemnika, da je predlog dokapitalizacijske cene delnice deset evrov (prejnizka vrednost, dejal pa je, da ne odstopa od trenutne borzne cene in da se v tujini dokapitalizacije običajno izvajajo z določenim diskontom (popustom) na tržno ceno delnice, da spodbudijo zanimanje obstoječih in potencialnih novih delničarjev. Uprava Laškega ima po zagotovilih Malenkoviča redne stike z vsemi bankami upnicami glede reprograma njihovih posojil, tekoče poslovanje pa ocenjuje kot skladno z načrtom.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.