"Avstrijski" bankirji rubijo Betnavo in sedež Nadškofije Maribor

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Tomaž Modic Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 12.01.2012

Ljubljana - Potem ko se je lanskega novembra s stečajem družbe Gospodarstvo rast dokončno podrla cerkvena finančna piramida, zgrajena na bančnih posojilih, s krizo pa so praktično presahnili viri financiranja, vse kaže, da je Nadškofija Maribor tik pred bankrotom. Že več dni ima blokirana računa pri NKBM in Abanki Vipa, zaradi neporavnanih obveznosti pa sta banki BKS in Sparkasse s pomočjo sodišča že začeli z rubežem njenih številnih nepremičnin. Zaradi dolgov v skupni višini 7,6 milijona evrov je med drugim "ogrožen" dvorec Betnava in okoliški gozdovi, pa tudi sedež nadškofije v samem središču Maribora.


Zaradi sesedanja finančne piramide, ki jih je z bančnimi posojili več let gradila Nadškofija Maribor, bi banke utegnile nadškofiji zaseči dvorec Betnava (na fotografiji) in vrsto drugih nepremičnin. (Foto: dokumentacija Dnevnika)
 
Komentarja nadškofije, na katero že več kot leto dni letijo očitki zaradi slabega gospodarjenja, ki je povzročil veliko luknjo v bilancah bank, prizadel pa je tudi na deset tisoče malih delničarjev holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, nam včeraj ni uspelo pridobiti. Na čelu gospodarske uprave je sicer jezuit Lojze Cvikl, družbo pa mu dela še kanonik Bernard Geršak. Je pa Nadškofija Maribor januarja lani, tik preden se je s svojega položaja predčasno poslovil dolgoletni mariborski nadškof Franc Kramberger, razkrila, da je imela ustanova konec leta 2010 za 17,4 milijona evrov dolga do bank.

To je tudi zadnji uradni podatek o finančnem stanju nadškofije. Njen zadnji proračun je bil namreč na straneh Družine objavljen julija 2010, po tistem pa so začeli bilance, bržčas zaradi razsežnosti finančnega poloma, "skrivati". V letu 2009 so zgolj za poplačilo obresti porabili slab milijon evrov, medtem ko so z darovi vernikov zbrali "le" 400.000 evrov. Tisto leto je bil proračun nadškofije več kot trikrat manjši in je znašal pet milijonov evrov.

Kje bodo "našli" milijone evrov za odplačilo dolga oziroma ali se bodo morali posloviti od svojih nepremičnin, ni jasno. Pojasnila so nam namreč obljubili danes. Znano ni niti, ali se s predstavniki bank, ki sta obe v lasti avstrijskih bančnih velikanov, pogajajo o ureditvi razmerij. "Banka je zavezana k varovanju zaupnih podatkov v zvezi s strankami. Zato podatkov in komentarjev v zvezi s poslovanjem ne dajemo," so bili kratki v Sparkasse. Ta je pred tednom dni zahtevala "vpis pridobitve izvedene pravice" na nepremičninah Nadškofije Maribor. Banka BKS je na drugi strani vpis zahtevala že 24. novembra lani, na isti dan, ko se je nad družbo Gospodarstvo rast začel stečajni postopek. O obeh zadevah pa še ni bilo odločeno.

Potop Gospodarstva rast je sicer predstavljal prelomni trenutek za nadškofijo. Ne le da je dokončno izgubila naložbo, nominalno vredno več kot 15 milijonov evrov. V njej je nasedla s še 3,5 milijona evrov visoko terjatvijo. Ta je resda zavarovana, a le na papirju. Predmet zavarovanja so namreč delnice Zvona Ena Holdinga, na borzi vredne nekaj tisoč evrov, in neizterljiva terjatev Gospodarstva rast do Zvona Dva Holdinga.

Kot smo že poročali, je pod hipoteko tudi vrsta drugih nepremičnin Nadškofije Maribor. Tako je pri Unicreditu za obveznosti v višini 12,5 milijona evrov med drugim zastavljen prenovljeni samostan Studenice pri Poljčanah, orglarska delavnica v Hočah in en manjši objekt na Barvarski ulici v Mariboru. Omenjeni bančni dolg bo potrebno vrniti do leta 2016.

 


Zvonu s sodno odredbo preprečili skrivnostno dokapitalizacijo T2

Medtem ko operaterja T2 od pravnomočno potrjene prisilne poravnave loči le še višje sodišče, na katerega se je po zavrnitvi ugovora pritožil Telekom Slovenije, je razlaščeni Zvon Ena Holding, ki je pred stečajem, poskrbel za nov pravni manever. Upraviteljica T2 Milena Sisinger je potrdila, da je prejšnji lastnik v začetku decembra sklical skupščino T2. Neuradno so izglasovali dokapitalizacijo podjetja v višini milijona evrov, denar, ki ga je zagotovil nekdo tretji, pa deponirali pri mariborski notarki. Po naših informacijah so nekdanji lastniki direktorja T2 Uroša Rožiča "prepričevali", naj skupščinski sklep vpiše v sodni register, česar pa ni hotel storiti. Kasneje je upniški odbor T2 dosegel tudi začasno odredbo, s katero je vodstvu podjetja prepovedal vpis dokapitalizacije, sprejete na decembrski skupščini.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.