Pisma frčijo na vse strani, vmešala se je tudi AUKN

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Več avtorjev Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 15. 12. 2011 Stran: 9

Prodaja Mercatorja Prodajalci poslali seznam želenih podatkov, Mercator pa prej zahteva zaščito interesov družbe

LJUBLJANA - Z iztekom leta, ko se bodo končala ekskluzivna pogajanja o prodaji Mercatorja Agrokorju, je ozračje v pogajalskem in medijskem prostoru čedalje bolj napeto, na okope pa prihajajo novi vojaki. Včeraj je v bitko posegla še AUKN s pismom državnima bankirjema, danes pa bodo dvignili glas sindikati.


Močno se je okrepilo predvsem javno dopisovanje med akterji posla. V torek sta, naključno ali ne, hkrati romali pismi iz Mercatorja na sedež NLB in v obratni smeri. Prvo je bilo opozorilo konzorciju prodajalcev, naj se ne pogaja povsem mimo ciljne družbe in naj v pogajanjih z Agrokorjem vendarle upošteva vsaj vsebinska izhodišča, ki jih je uprava Mercatorja pripravila za propadli dogovor s konzorcijem kupcev. Drugo je bil zapozneli odgovor prodajalcev na Mercatorjevo pismo izpred dveh tednov.

V njem prodajalci s prvopodpisanim Božom Jašovičem, NLB, poskušajo pomiriti prvaka Mercatorja Žigo Debeljaka in njegovo prvo finančnico Melito Kolbezen, češ da je »Agrokor skupaj s sodelovanjem njegovih partnerjev najboljši potencialni dolgoročni delničar družbe Mercator«. Da pa bi posel z »edinim potencialnim kupcem« iz tokratnega javnega razpisa lahko uspel, je nujno sodelovanje uprave, namreč njeno razkritje nekaterih zahtevanih nejavnih podatkov. Ti (z upoštevanjem priloženega zaupnega prečiščenega seznama zahtev Agrokorja) po mnenju NLB ne posegajo v trajnostne interese ciljne družbe. Finančni partnerji Agrokorja, katerih seznam želenih razkritij je obsežnejši, pa bi po predlogu prodajalcev podpisali standardne dogovore o varovanju zaupnih podatkov in teh torej Agrokor ne bi mogel pridobiti. Konzorcij prodajalcev seznanja družbo tudi, da je njegov svetovalec ING prejel potrditve EBRD, IFC in OEP, da jih bosta v pogajanjih in strukturiranju transakcije zastopala Agrokor in JP Morgan.

Že včeraj je Žiga Debeljak na Seonetu objavil pismo prodajalcev in priložil takojšen odgovor. Pravi, da še ni dobil stališča do nobenega od njegovih predlogov o možni zaščiti interesov družbe in zaposlenih in dokler prodajalci tega ne bodo storili, s podporo uprave ne bo nič.

AUKN ošteva bankirje

Po svoje se je včeraj v postopek vmešala tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Na upravi NLB in NKBM v večinski državni lasti je naslovila pismo, v katerem ju ošteva zaradi ravnanja pri prodaji Mercatorja: »Po informacijah, ki smo jih pridobili iz javno dostopnih virov, obstaja vrsto nerešenih vprašanj, ki agenciji vzbujajo resen dvom, da ta postopek poteka v dolgoročno korist banke, njenih delničarjev in med njimi še posebno večinskega lastnika, to je RS.«

Agencija je z vidika interesa države upravičeno prizadevna za zaščito državnega premoženja, zato pričakuje, da bodo uprave in nadzorniki še posebno v primerih, ki imajo lahko večje finančne ali širše družbene posledice, ravnale zelo previdno, poglobljeno in razsodno. Na primer, da bodo zaveze strateškega kupca ustrezno (tudi finančno) zavarovane, da bo izdelana ustrezna ocena finančne stabilnosti in tveganja izvedbe posla, da bo zagotovljena in transparentno razkrita predvidena finančna konstrukcija transakcije, da bo izvedena kratkoročna in dolgoročna ocena učinka izvedbe oziroma neizvedbe posla ter da bo ta v skladu s predpisi o preprečevanju korupcije. AUKN pričakuje od uprav, da bosta javno (na Seonetu) odgovorili na očitke.

Za danes pa je napovedana tiskovna konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, in sicer o vplivu prodaje Mercatorja na delovna mesta.

Lah znova nad Laško?

V pingpong med lastniki in upravo Mercatorja pa se je včeraj vmešal še ljubljanski poslovnež Igor Lah, ki je prek družbe KS Naložbe letos poleti objavil prevzem laške pivovarne. Vse kaže, da Lah še ni odstopil od ideje po pridobitvi večjega lastniškega deleža pivovarne, saj je enemu od njenih večjih delničarjev prav te dni poslal ponudbo za odkup njegovega deleža.

»Aktivnosti za nakup Pivovarne Laško niso nove, temveč gre za postopek, ki traja ves čas. Lahko potrdimo, da je v tem postopku naš svetovalec Erste Group v našem in v imenu našega partnerja podal ponudbo, ki je vezana na izpolnitev nekaterih pogojev,« so informacijo včeraj potrdili v KS Naložbah. Čeprav namere Igorja Laha še niso znane, pa je treba opozoriti, da bi ponudba KS Naložb lahko znova pomembno posegla v potek že začetega postopka prodaje Mercatorja. Če bi KS Naložbe v nadaljevanju (znova) objavile prevzem pivovarne, bi njeno upravo (znova) omejile pri prodaji 23,34-odstotnega deleža Mercatorja. Zakon o prevzemih namreč določa, da lahko uprava prevzemne tarče v času trajanja prevzemne ponudbe sklepa le tekoče posle, za vse druge, ki niso tekoče narave, pa potrebuje soglasje večine delničarjev, so včeraj povedali v Pivovarni Laško. »Če bi KS Naložbe objavile prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško, bi morali po soglasje za prodajo Mercatorja na skupščino,« je povedala pravnica pivovarne Marjeta Zevnik.

»Dokler ne bo dogovora z večjimi lastniki pivovarne, zagotovo ne bo nove javne prevzemne ponudbe,« so včeraj poudarili v KS Naložbah. Na naše vprašanje, ali so ponudbo posredovali Novi Ljubljanski banki, ki je z 23,88-odstotnim deležem največja lastnica pivovarne, niso odgovorili, saj da v času pogajanj z lastniki podrobnih informacij nočejo razkrivati. Iz NLB so sporočili le, da poslovnih odnosov s posameznimi komitenti ne morejo komentirati.

AttachmentSize
5482720.pdf399.69 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.