Sodišče zavrnilo zahtevek VZMD za odškodnino glede Mercatorja

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: STA Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 03. 12. 2011 Stran: 8

Okrožno sodišče v Ljubljani je kot neutemeljen zavrnilo tožbeni zahtevek VZMD za plačilo odškodnine delničarjem Mercatorja z naslova domnevne kršitve zakona o prevzemih pri pridobivanju delnic največjega slovenskega trgovca s strani družb Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Infond Holding v letih 2005-2007.

Pivovarna Laško je po spletnih straneh Ljubljanske borze sporočila, da je prejela sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero je sodišče v vzorčnem postopku v gospodarskem sporu proti Pivovarni Laško, Pivovarni Union in Radenski kot neutemeljen zavrnilo tožbeni zahtevek delničarja družbe Mercator za plačilo odškodnine z naslova domnevne kršitve zakona o prevzemih pri pridobivanju delnic družbe Mercator s strani družb Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Infond Holding v letih od 2005 do 2007. Sodba še ni pravnomočna.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je dejal, da bodo izkoristili vsa pravna sredstva. Opozoril je tudi, da bi lahko bila sodba kot vzorčen postopek v primeru prevzemov škodljiva ne le za delničarje, ampak tudi za družbo.

Združenje je v imenu nekaterih malih delničarjev Mercatorja gospodarski spor v tej zadevi sprožilo leta 2009, in sicer zato, ker je menilo, da je zaradi neobjave prevzemne ponudbe ob pridobitvi kvalificiranega deleža takratnim Mercatorjevim delničarjem nastala škoda, ki je ocenjena na 211,38 evra za vsako posamezno delnico družbe oziroma skupaj, za vse preostale delnice malih delničarjev, 411,18 milijona evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.