Projekcija

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Pavlin Barbara Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Posel & denar Datum: 29. 08. 2011 Stran: 34

Skupščina Adrie Airways o dokapitalizaciji

Delničarji Adrie Airways bodo na skupščini 31. avusta odločali o zmanjšanju osnovnega kapitala zaradi pokrivanja izgube, nato pa o povečanju osnovnega kapitala s stvarnimi vložki - konverzijo 38,4 milijona evrov terjatev bank - in o dokapitalizaciji v denarju za 50 milijonov evrov. Poleg tega bodo odločali tudi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom za lani. Društvo Mali delničarji - skupaj smo močnejši (MDS) je k tej točki podalo nasprotni predlog, saj upravi in nadzornikom ne bi podelilo razrešnice za lani, ker menijo, da slabo poslovanje v lanskem letu ni zgolj posledica težavnih globalnih razmer in upada splošne gospodarske dejavnosti, ampak predvsem neracionalnega poslovanja uprave družbe in sprejemanja poslovnih odločitev. V MDS medtem podpirajo predlagano dokapitalizacijo Adrie, saj je ta nujna za obstoj podjetja, a bodo od vodstva družbe zahtevali dodatna pojasnila v zvezi z prihodnostjo nacionalnega letalskega prevoznika, predvsem glede iskanja tujega strateškega partnerja. Hkrati bodo v društvu na skupščini tudi predlagali, da se v primeru neuspešne dokapitalizacije takoj skliče izredna skupščina, na kateri bodo odločali o nadaljnji usodi podjetja.

 

Dražba Murinega premoženja

Stečajni upravitelj družbe Mura Branko Dordevič je za 29. avgust razpisal dražbo, na kateri bo po izklicni ceni nekaj več kot 9,65 milijona evrov na voljo Murino premoženje. Morebitni kupci bodo pa so lahko opravili tudi skrben pregled družbe. Na dražbi bo v paketu na voljo 100-odstotni delež družbe Mura in partnerji, 99,75-odstotni delež zagrebške družbe Mura trgovina i usluge, blagovna znamka Mura ter proizvodna oprema in nepremičnine na sedežu družbe Mura v Murski Soboti. Izklicna cena je glede na prvo dražbo (nekaj manj kot 9,65 milijona evrov) nekoliko višja zaradi stroškov parcelacije. Ponudniki bodo morali za sodelovanje na dražbi vplačati milijon evrov varščine ali predložiti ustrezno bančno garancijo. Dražba pa bo na sedežu Mure v Murski Soboti.

Kako poslovati z Brazilijo?

V torek, 30. avgusta, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani organizira seminar Kako poslovati z Brazilijo. Seminar je namenjen predstavitvi brazilskega gospodarstva, poslovnega okolja, kulturnih značilnosti države in priložnosti za slovenska podjetja. Seminar je namenjen tudi pripravi slovenskih podjetij na izhodno gospodarsko delegacijo v Sao Paulo med 11. in 15. septembrom. Primere dobrih praks poslovanja slovenskih podjetij na brazilskem trgu bo predstavil Denis Bolčina iz Skupine Keter, Zavarovanje terjatev v Braziliji pa bo predstavila Nataša Arko, direktorica oddelka prodaje in marketinga SID - Prva kreditna zavarovalnica.

Poslovanje v Črni gori

Ob uradnem obisku predsednika Republike Slovenije Danila Turka v Črni gori ministrstvo za zunanje zadeve organizira poslovno delegacijo zainteresiranih slovenskih gospodarstvenikov. V sodelovanju z organizatorjem in sodelujočimi ustanovami na GZS 30. avgusta organizirajo pripravljalni sestanek - seminar, ki je namenjen tako članom delegacije kot širši poslovni javnosti, zainteresirani za poslovanje v Črni gori, Med drugim bodo predstavili izkušnje Intereurope in Biterma pn poslovanju v tej državi, priložnosti za sodelovanje s Črno goro iz naslova programov evropskega teritorialnega sodelovanja in instrumenta za predpristopno pomoč, program in operativno izvajanje projektov mednarodne razvojne pomoči Slovenije za Črno goro ter zavarovanje in financiranje izvoznih in investicijskih poslov v Črni gori.

Informativni dnevi o razpisih 7. okvirnega programa

Konec julija so bili ponovno objavljeni razpisi 7. okvirnega programa, ki podpirajo projekte s področja raziskav, tehnološkega razvoja in inovacij. GZS, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo zato letos ponovno organizirajo informativne dneve za predstavitev razpisov 7. okvirnega programa za leto 2011, ki bodo 1. in 2. septembra v prostorih GZS. Namen informativnih dni je predstaviti posamezne razpise 7. okvirnega programa, prioritetna področja razpisov, pogoje sodelovanja na razpisih, primere že uspešnih projektov ter predvsem predstaviti konkretne ideje udeležencev informativnih dni ter jih povezati v potencialne projektne konzorcije. Informativni dnevi so namenjeni predstavnikom podjetij, raziskovalnim ustanovam, poslovnim združenjem, lokalnim skupnostim ter drugim organizacijam, ki jih zanimajo raziskovalno-tehnološki projekti.

 

Zdravilišče Rogaška želi povečati osnovni kapital

Delničarji Zdravilišča Rogaška bodo na skupščini, sklicani za 31. avgust, med drugim odločali o povečanju osnovnega kapitala družbe za 1,28 milijona evrov z izdajo novih delnic. Pri tem bo glede na predlagan sklep prednostna pravica obstoječih delničarjev do vplačila novih delnic izključena. Delničarji bodo odločali o dveh predlogih izrednih sklepov. Eden se nanaša na podajanje soglasja delničarjev imetnikov navadnih imenskih delnic k sprejetemu sklepu o povečanju osnovnega kapitala družbe, drugi pa na podajanje enakega soglasja imetnikov prednostnih imenskih delnic. Pred odločanjem o povečevanju osnovnega kapitala družbe pa bodo delničarji Zdravilišča Rogaška sprejemali tudi predlagani sklep o dopolnitvi sklepa skupščine o določitvi menjalnega razmerja delnic. Vodstvo družbe delničarjem v imenovanje na skupščini predlaga tudi novega člana nadzornega sveta: za štiriletno obdobje od 29. avgusta 2010 bi imenovali Stanislava Pšeničnika.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.