Odgovor Igorju Lahu: Ne

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 11. 08. 2011 Stran: 9

Uprava Pivovarne Laško o prevzemni ponudbi

Ljubljana - Člani uprave Pivovarne Laško ali osebe, za katere velja, da delujejo usklajeno, ne nameravajo sprejeti prevzemne ponudbe družbe KS Naložbe za delnice Pivovarne Laško, saj po njihovem mnenju na podlagi prevzemnega prospekta ni mogoče sklepati, kakšen vpliv bi imela prevzemna ponudba na uresničevanje strategije pivovarne. Opozarjajo tudi, da je bila knjigovodska vrednost delnice skupine Laško konec leta 2010 14,19 evra, kar je več, kot zanjo ponuja glavni lastnik KS Naložb, ljubljanski poslovnež Igor Lah.


To sta glavni sporočili korespondenčne seje NS Pivovarne Laško, na kateri je tekla beseda prav o pred kratkim objavljeni prevzemni ponudbi KS Naložb. S tem je uprava laške skupine zadostila določilom zakona o prevzemih, po katerem mora uprava ciljne družbe napozneje v desetih dneh po objavi prevzemnega prospekta objaviti mnenje o ponudbi, pojasniti razloge zanj in z njim seznaniti vse zaposlene.

To je uprava Pivovarne Laško tudi storila in v včerajšnjem sporočilu delničarjem opozorila, da je treba na pivovarno gledati tudi v luči njenega prihodnjega razvoja. »Petletna strategija poslovanja in finančnega prestrukturiranja skupine za obdobje do leta 2014, ki jo ciljna družba že uresničuje, postavlja visoko vrednotenje ciljne družbe, se pa uprava zaveda, da je uspešnost prevzemne ponudbe odvisna od odločitve lastnikov,« je sporočila uprava. Prvi nadzornik laške skupine Vladimir Malenkovič pa je opozoril, da prevzemnik ni določil praga uspešnosti prevzema. To načeloma pomeni, da imajo vsi lastniki možnost prodati delnice, vprašanje pa je, koliko bo ponudba KS Naložb, kakršna je, zanje zanimiva. »O tem ne bi špekuliral,« je poudaril Malenkovič.

Mali delničarji pričakujejo vsaj kupnino v denarju

Številnim že izrečenim kritikam, da je ponudba Igorja Laha prenizka in neresna, se je včeraj pridružilo tudi Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško (DMDPL). To svojim članom in tudi drugim delničarjem odsvetuje sprejetje Lahove ponudbe, ki delničarjem pivovarne ne ponuja kupnine v denarju, temveč v obliki obveznic KS Naložb, v razmerju devet obveznic za eno delnico. Pričakujejo tudi, da bo Igor Lah svojo ponudbo povišal in ponudil konkreten denar: »Delničarjem predlagamo, da počakamo na ustrezno ponudbo, ki bo morala biti izključno za gotovino, cena delnice pa naj bo predlagana v skladu z njeno realno vrednostjo.«

Male delničarje najbolj moti, da ponudba Igorja Laha ne odraža dejanske vrednosti Pivovarne Laško. »Ponudba KS Naložb je neresna, podcenjujoča, celo žaljiva, upoštevajoč dejansko vrednost Skupine Pivovarne Laško. Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska so družbe, ki tekoče poslujejo izredno uspešno in njihova vrednost je bistveno višja od ponujenih devet obveznic KS Naložbe za eno delnico Pivovarne Laško. Tudi če bi bila realna vrednost ene obveznice enaka nominirani, kar pa je v tem trenutku nemogoče vedeti, saj z obveznicami KS Naložbe sploh še ni bilo trgovanja,« je zapisal izvršni odbor društva.

O ponudbi KS Naložb bodo znova govorili na seji NS pivovarne konec avgusta, na kateri se bodo nadzorniki seznanili tudi z uresničevanjem letnega načrta pivovarne ter z aktivnostmi glede načrtovane odprodaje naložb, med katere sodi tudi časnik Delo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.