Projekcija

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Pavlin Barbara Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Posel & denar
Datum: 08. 08. 2011  Stran: 32

Začenja se ocenjevanje medu

Med 8. in 10. avgustom bo na 49. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni potekalo ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo. Priznanja neodvisne strokovne komisije na tem ocenjevanju z visokim, tradicionalnim in mednarodnim ugledom dokazujejo kakovost, tehnološko dovršenost, neoporečnost in izbran okus. Z doseženimi medaljami pridelovalci medu lahko označijo svoje izdelke na prodajnih policah, jih oglašujejo. Dan čebelarjev na sejmu AGRA v nedeljo, 21. avgusta, bodo spremljali strokovni posvet čebelarjev v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, podelitev priznanj z ocenjevanja medu, strokovna razstava čebelarstva in tržnica medu in medenih izdelkov. Na sejmu AGRA bodo od 20. do 25. avgusta predstavili zdravo prehrano in vse, kar potrebujemo za njeno okolju prijazno pridelavo in predelavo.

Bliža se dražba znamk Dela Revij

Banka NKBM, največja upnica podjetja Delo Revije, kije v finančnih težavah, je zaradi neporavnanih terjatev za 11. avgust objavila javno dražbo za prodajo zastavljenih znamk v lasti Dela Revij. Vse znamke se prodajajo zgolj v paketu, z izklicno ceno 10,14 milijona evrov. V paketu so med drugim znamke Lady, Avto Magazin.Jana, Naša žena, Obrazi, Modna Jana, Eva in druge. Tisti, ki želijo sodelovati na dražbi, pa bodo morali vplačati 800.000 evrov varščine.

Iztis malih delničarjev Aktive Naložb

Skupščina Aktive Naložb je sklicana za 16. avgust, na njej pa bodo delničarji odločali o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja SEI Holding iz Nizozemske, več kot 90-odstotnega lastnika družbe Aktiva Naložbe, ki ima večino svojih naložb v bankah (največji sta naložbi v Factor banko in v NLB). Nizozemski holding približno 17.000 malim delničarjem v zameno nudi 4,06 evra odpravnine na delnico. To je manj, kot je po javno objavljenih podatkih konec leta 2010 znašala knjigovodska vrednost delnice (6,59 evra). Iz Aktive Naložb so sporočili, da predlagana cena za delnico pri poplačilu malih delničarjev izhaja iz poštenega vrednotenja družbe, ki jo je opravilo podjetje KF Finance in je za več kot pet odstotkov višja od borzne vrednosti v zadnjem obdobju. Delničarji bodo na skupščini odločali tudi o delitvi bilančnega dobička.

 

 

 

Upravni odbor družbe predlaga, da bi o uporabi 20,6 milijona evrov odločali v prihodnjih poslovnih letih, Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) v nasprotnem predlogu predlaga, da se za izplačilo dividend nameni 3,6 milijona evrov bilančnega dobička oziroma 0,20 evra bruto na delnico, o uporabi preostalega bilančnega dobička v višini 16,9 milijona evrov pa bi odločali v prihodnjih letih. VZMD svoj predlog utemeljuje s tem, da družba že v preteklih letih ni izplačevala dividend in da je prav, da del bilančnega dobička naposled nameni delničarjem. Za dividende bi namenili 17,7 odstotka bilančnega dobička, kar po mnenju združenja ne more ogroziti poslovanja in poslovnih načrtov družbe ali pomembneje vplivati nanje. V združenju so še razložili, da je sklep skupščine izpodbojen, če se za dividende ne nameni vsaj del bilančnega dobička v višini štirih odstotkov osnovnega kapitala, kar bi v tem primeru pomenilo dobre tri milijone evrov.

Spodbujanje socialnega podjetništva v Pomurju

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je v uradnem listu objavila razpis za spodbujanje projektov socialnega podjetništva v Pomurski regiji v letu 2011. Vloge sprejemajo do 16. avgusta, odpirali pa jih bodo dan pozneje. Višina nepovratnih sredstev, ki bodo na razpolago, za letos znaša okvirno 300.000 evrov. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje upravičenih stroškov dela, materiala in opreme podjetjem za novo zaposlene težje zaposljive osebe in stroškov dela podjetjem za inštruktorje oziroma mentorje, ki so že zaposleni, za obdobje največ osem mesecev. Zaposlitev mora biti povezana z izvedbo projekta socialnega podjetništva, upravičeni stroški pa so bruto plača za zaposlene v podjetju in stroški materiala in opreme pri izvajanju projekta. Najvišja dovoljena stopnja sofinanciranja lahko znaša do 100 odstotkov upravičenih stroškov plač, ustvarjenih delovnih mest, povezanih z izvajanjem projekta, vendar ne več kot 600 evrov na zaposlenega mesečno, skupaj ne več kot 30.000 evrov oziroma 100 odstotkov stroškov materiala in opreme, piše v razpisu. Vrednost skupnega sofinanciranja projekta podjetju ne more biti višja kot 50.000 evrov.

Dražba Preventovega premoženja

Stečajni upravitelj družbe Prevent Global Boris Kastivnik je za 19. avgust razpisal dražbo, na kateri bodo na prodaj zemljišča s proizvodnimi in poslovnimi prostori v Radljah ob Dravi po izklicni ceni 2,8 milijona evrov. Dražba bo na sedežu družbe v Slovenj Gradcu, dražitelji pa bodo morali pred dražbo vplačati 140.000 evrov varščine ali družbi izročiti nepreklicno bančno garancijo. Gre za prostore, kijih ima v najemu družba Boxmark Leather iz Kidričevega, ki izdeluje avtomobilske sedežne prevleke. Boxmark je najemnik prostorov od septembra lani, najem pa se glede na zadnji sklep sodišča izteče v začetku avgusta.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.