Nizozemski lastnik bi iztisnil male delničarje

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 03. 08. 2011 Stran: 9

Ljubljana - Sei Holding iz Nizozemske, glavni lastnik družbe Aktiva Naložbe, ki ima večino svojih naložb v bankah (največji sta naložbi v Factor banko in v NLB), načrtuje iztisnitev malih delničarjev družbe. V zameno jim ponuja odpravnino v višini 4,06 evra za delnico, o čemer bodo delničarji odločali na skupščini 16. avgusta. Sei Holding obvladuje več kot 90 odstotkov Aktive Naložb.

Nizozemski finančni holding Sei s sedežem v Amsterdamu je postal glavni lastnik Aktive Naložb konec lanskega leta, ko je delnice odkupil od družbe Aktiva Sei. Ime družbe Aktiva se je v preteklosti povezovalo predvsem z ljubljanskim poslovnežem Darkom Horvatom, vendar v Aktivi Naložbah zdaj pravijo, da se je Horvat že pred časom umaknil iz lastniške strukture skupine Aktiva.

Nizozemski holding bo približno 17.000 malim delničarjem v zameno za odhod iz družbe ponudil 4,06 evra. To je manj, kot je po javno objavljenih podatkih konec leta 2010 znašala knjigovodska vrednost delnice (6,59 evra), in nekoliko več, kot so se z delnico Aktive Naložb sklepale kupčije na borzi. »Predlagana cena za delnico pri poplačilu malih delničarjev izhaja iz poštenega vrednotenja družbe, ki jo je opravilo podjetje KF Finance in je za več kot pet odstotkov višja od borzne vrednosti v zadnjem obdobju,« so včeraj sporočili iz Aktive Naložb. Delničarji bodo na skupščini odločali tudi o delitvi bilančnega dobička. Upravni odbor družbe predlaga, da bi o uporabi 20,6 milijona evrov odločali v prihodnjih poslovnih letih, Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pa je vložilo nasprotni predlog, da se za izplačilo dividend nameni 3,6 milijona evrov bilančnega dobička oziroma 0,20 evra bruto na delnico, o uporabi preostalega bilančnega dobička v višini 16,9 milijona evrov pa da bi odločali v prihodnjih letih.

VZMD svoj predlog utemeljuje s tem, da družba že v preteklih letih ni izplačevala dividend in da je prav, da del bilančnega dobička naposled nameni delničarjem. Za dividende bi namenili 17,7 odstotka bilančnega dobička, kar po mnenju združenja ne more ogroziti poslovanja in poslovnih načrtov družbe ali pomembneje vplivati nanje. VANJA TEKAVEC

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.