Milijonski posli med Kranjem, Ptujem in Laškim

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 02. 08. 2011 Stran: 9

Sum o oškodovanju premoženja v Perutnini Ptuj

Kad in mali delničarji zahtevajo izredno revizijo preteklih poslov Perutnine Ptuj, zlasti z Merkurjem in Pivovarno Laško - Predlog o reviziji na avgustovski skupščini

Ljubljana - Milijonski posli, ki jih je v preteklih letih sklepala uprava Perutnine Ptuj pod vodstvom Romana Glaserja, bi lahko postali predmet posebne revizije. Mali delničarji in država so včeraj vložili zahtevo za razširitev dnevnega reda avgustovske skupščine, s katero delničarjem predlagajo izglasovanje posebne revizije nekaterih poslov Perutnine Ptuj v zadnjih petih letih, zlasti nakupov deležev drugih družb in njihova zavarovanja.


Male delničarje in državo, ki prek Kapitalske družbe obvladuje dobrih deset odstotkov osnovnega kapitala Perutnine Ptuj, zanimajo zlasti posli z nakelskim Merkurjem in milijonska posojila nekdanjima lastnikoma Pivovarne Laško, mariborskemu holdingu Infond in Centru Naložbe. Sumijo namreč, da so bila ravnanja pri sklepanju tovrstnih poslov negospodarna in bi lahko povzročila oškodovanje Perutnine Ptuj.

Spomnimo; Merkur, ki je danes v prisilni poravnavi, je bil eden od članov konzorcija, ki je leta 2008 objavil prevzem Perutnine Ptuj. Takrat so ga skupaj objavili holding PMP, Merkur, Zlata Moneta 2, Perutninarska zadruga Ptuj, Probanka in Comet, s čimer je nakelski trgovec postal lastnik dobrih 24 odstotkov Perutnine Ptuj.

Lastništvo gre tudi v obratni smeri, saj je Perutnina Ptuj danes lastnica dobrih pet odstotkov Merkurja. Še več, od leta 2009 ima predkupno pravico do Merkurjevega deleža v Perutnini, Merkur pa predkupno pravico do deleža Perutnine Ptuj v Merkurju.

»Ko so menedžerji Merkurja objavili prevzemno ponudbo po 405 evrov na delnico, je Perutnina Ptuj ni sprejela, temveč jo je časovno vezala na daljši čas. To pa ni edino tveganje, povezano z Merkurjem. »Če bi šel Merkur v stečaj, bi Perutnina Ptuj postala del stečajne mase in bi se težave enega podjetja prenesle na drugega,« je dodal Stankovič.

Pod drobnogledom tudi posli med Laškim in Ptujem

Posel z Merkurjem, ki je odigral pomembno vlogo pri prevzemanju Perutnine Ptuj, je sicer le eden mnogih, ki ga hočejo »razčistiti« manjšinski delničarji. Zanima jih tudi, zakaj je Perutnina Ptuj v preteklih letih posojala denar Pivovarni Laško oziroma Centru Naložbe in holdingu Infond.

Zdaj že propadlima lastnikoma močno zadolžene laške pivovarne je Perutnina Ptuj skupaj posodila okoli 20 milijonov evrov, tedanji direktor pivovarne Boško Šrot pa je zadnjega decembra 2008 posojili zavaroval s podpisom patronatske izjave. To poenostavljeno pomeni, da je posojili danes dolžna vrniti Pivovarna Laško. Ker v pivovarni patronatske izjave in dolga nočejo prepoznati, je perutnina pred kratkim vložila tožbo proti pivovarni v višini dobrih deset milijonov evrov.

Pod drobnogledom revizorjev so se menda znašli tudi drugi posli; na Kadu poudarjajo zlasti odprodajo hčerinskih družb Perutnine Ptuj tretjim osebam ter dokapitalizacijo hčerinskih družb v Srbiji v skupni višini 10,2 milijona evrov. Zanimajo jih tudi odkup terjatev do drugih družb ter nakupi nepremičnin nad vrednostjo milijona evrov.

Mali delničarji zahtevajo dividendo za lani

Mali delničarji nasprotujejo tudi predlogu uprave, da bilančni dobiček za lam ostane nerazporejen. Z nasprotnim predlogom zato predlagajo, naj družba delničarjem izplača dividendo v višini 20 centov na delnico. Še toliko bolj, ker želi uprava ptujske perutnine na avgustovski skupščini pridobiti soglasje delničarjev za povečanje osnovnega kapitala.

»Glede na to, da se z delnico Perutnine Ptuj ne trguje na organiziranem trgu in da zanimanja zanjo tako rekoč ni, bi uprava družbe načrtovano dokapitalizacijo lahko izkoristila za utrjevanje lastništva, tako v Perutnini Ptuj kot tudi v Proban ki, v kateri je Perutnina Ptuj pomembna lastnica. Ne nasprotujemo ambicijam menedžmenta po prevzemu družbe, vendar naj to naredi transparentno in z lastnimi viri, ne pa z viri družbe,« je včeraj poudaril Stankovič.

Roman Glaser zahteve za posebno revizijo ni posebej komentiral, poudaril je le, da bodo predlog uvrstili na dnevni red avgustovske skupščine. »Predlog za imenovanje posebnega revizorja bomo ustrezno procesirali na način, da bo v skladu z zakonodajo in poslovnikom ter drugimi akti predstavljen na skupščini in da se bodo delničarji lahko do njega ustrezno opredelili. So pa poslovni dogodki in rezultati poslovanja Perutnine Ptuj tako in tako že bili za vsako leto posebej revidirani; to so vsakokrat storile ugledne in velike mednarodne revizijske družbe. Tako za Perutnino Ptuj, delniško družbo, kot tudi za Skupino Perutnina Ptuj,« je sporočil Glaser.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.