Neuradno: Lah bi delničarjem Laškega ponudil obveznice

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Cirman Primož,Polanič Matjaž Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 23. 07. 2011 Stran: 17

Ljubljana - Igor Lah naj bi lastnikom Pivovarne Laško v zameno za delnice v okviru prevzema ponudil obveznice svoje družbe KS Naložbe, ki jo obvladuje prek ciprskega holdinga Kalantia, smo včeraj izvedeli iz neuradnih virov.

O tem naj bi KS Naložbe že obvestile Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kjer nam odziva včeraj popoldne ni uspelo pridobiti. »Zaradi določil zakona o prevzemih trenutno ne smemo govoriti o cenovno občutljivih informacijah,« nam je prek predstavnice za odnose z javnostmi sporočil Lah. KS Naložbe morajo prevzemno ponudbo za pivovarno objaviti najkasneje do konca prvega tedna v avgustu.

Včerajšnji enotni tečaj delnice Pivovarne Laško je sicer znašal 12,5 evra, na borzi pa je bila družba včeraj vredna skoraj 108 milijonov evrov oziroma za več kot polovico več kot pred objavo namere za prevzem. Lah bi moral za uspešen prevzem Pivovarne Laško delničarjem sicer ponuditi kar okoli 260 milijonov evrov oziroma okoli 30 evrov za delnico, kolikor za njo pričakujejo banke. Toda ponudba v obliki obveznic bi morala biti še opazneje višja, saj bi bile obveznice KS Naložb visoko tvegane in bi lahko tako na borzi dosegale le okoli 50 do 60 odstotkov vrednosti. Ob tej predpostavki bi moral tako Lah za delnico Pivovarne Laško ponuditi za najmanj 50 evrov obveznic KS Naložb, če bi se želel zgolj izenačiti z denarno ponudbo v višini 30 evrov za delnico.

Tudi v tem primeru pa bi lastniki Laškega nase prevzeli veliko tveganje. Zaradi razpršenega lastništva KS Naložb namreč Lah v primeru zapletov ne bo mogel izvesti dokapitalizacije, saj bi za to potreboval soglasje okoli 15.000 delničarjev KS Naložb. Poleg tega bi morale KS Naložbe za nemoteno odplačevanje obresti za svoje obveznice vsako leto iz Pivovarne Laško dobiti za najmanj 10 milijonov evrov dividend, kar celo presega višino dividend, ki jih je Pivovarna Laško svojim delničarjem izplačala na višku svoje finančne moči.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.