Čigavo bo Laško?

NatisniNatisni

Medij: 7 dni Avtorji: Ni avtorja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 20. 07. 2011  Stran: 21

Potem, ko je družba KS Naložbe (njen največji lastnik je s 45 odstotki ciprska Kalantia Limited Igorja Laha) objavila prevzemno namero za prevzem Pivovarne Laško, se pojavljajo številna ugibanja. Bo do prevzemne Igorja Laha (revija Manager mu je "izmerila" 166,5 milijona evrov premoženja), ki je trgovec z neprermčninami, zlasti zanimataneprerručnini ljubljanske Pivovarne Union in ljubljanskega Dela, ki tudi sodita v okvir skupine Pivovarne Laško. Lah, ki naj bi si največ premoženja zagotovil od privatizacijskih certifikatov in pidovsMh delnic, kjer je nepregledno ukinjal nekdanje Kompasove pide in premoženja prenašal na druge družbe, vmes pa iz lastništva, kolikor se je dalo,scenovno nizkimi ponudbami iztisnjeval male delničarje, naj bi znal dobro ohranjati vrednost svojega premoženja tudi v času krize, prav tako pa, da zna oceniti katera družba je podcenjena. Morebiti je ravno zaradi tega objavil prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško.

Drugi pravijo, da je celotna zgodba okrog Pivovarne Laško za Igorja Laha lahko ustvarjanje kvečjemu dobre medijske podobe, ker se je zavzel, da laška pivovarna ostane lastniško v slovenskih rokah, kar mu bodo tako in tako preprečili. Vsekakorpabi vprimeru uspešnega prevzema že zaradi finančnih razlogov in prezadolženosti skupine Pivovarne Laško gotovo bil prisiljen v postopno prodajo premoženja in posameznih naložb, ategamu takrat ne binihče zameril, če bi predtem objavil za delničarje pošteno prevzemno ceno in bi bilo laško podjetje pač njegovo. V izjavah za javnost zagotovil, da je finančna konstrukcija prevzema vzdržna, ter da poslovanje KS Naložb z morebitnim prevzemom ne bi bilo ogroženo, obveznosti pa bi lahko bile redno poravnavane. Družba KS Naložbe naj bi izdala za 200 milijonov evrov obveznic z obrestno mero do 6 odstotkov letno, kar pa za lastnike Pivovarne Laško najbrž ne bi bilo (zamenjava delnic Laškega za obveznice KS Naložb) preveč privlačno, če so že zdaj po višjih obrestnih merah izdane (državne) obveznice Soda, pa tudi recimo podjetij Sava in Petrol. Prevzem, tako Igor Lah, naj bi bil edina rešitev za Pivovarno Laško, saj je po njegovem trenutna sanacija prezadolžene Pivovarne Laško in odprodajanjenih določenih naložb preveč spolitizirana. Nenazadnje so večinske lastnice Pivovarne Iaško banke, velik delež med njimi pa imajo ravno banke v pretežni lasti slovenske države.

Lahko bo spet ostalo le pri besedah in kupčkanju z interesi - nenazadnje so v zgodbi o Pivovarni Laško v igri še druga pijačarska podjetja, največji slovenski trgovec, ter dve pomembni časopisni hiši.

Tuji investitorji so po preteklih zgodbah o (nejprodajah recimo Pivovarne Union, NLB in Telekoma Slovenije, sila previdni in se Sloveniji raje v velikem loku izognejo. Če pa bodo držale napovedi predstavnikov stranke SDS, ki bo najverjetneje vodila novo vlado, bo kvečjemu v NLB, ter kakšnem energetskem in infrastrukturnem podjetju država zadržala kontrolnih 25 odstotkov in eno delnico, vse druge naložbe države pa bi šle v odprodajo. To pa bo najbrž narekoval tudi vse slabši javnofinančni položaj slovenske države.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.