Kljub nameri za prevzem priprave na prodajo Fructala

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: V.V. Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah, ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 15. 07. 2011 Stran: 21

Ljubljana - Nadzorni svet Pivovarne Laško se je na včerajšnji seji odločil za sklic skupščine, ki bo 30. julija in na kateri naj bi po neuradnih podatkih iskali soglasje za prodajo Fructala in izbiro svetovalca za prodajo Mercatorja. Ni izključeno, da se na dnevni red ne bi uvrstila še prodaja časopisne hiše Delo, čeprav je to glede na trenutno fazo prodajnega postopka malo verjetno.

Uprava Laškega je zaradi namere za prevzem, ki so jo pred tednom dni objavile KS Naložbe privatizacijskega mogotca Igorja Laha, po zakonu o prevzemih omejena zgolj na opravljanje poslov rednega poslovanja. Zakon dopušča izjemo, po kateri lahko družba opravlja tudi posle, ki niso del rednega poslovanja, če z njimi soglaša skupščina. V nasprotnem primeru bi bil takšen posel ničen. Da se s prodajo Fructala mudi, pove neuradni podatek, da naj bi ponudbe ob upoštevanju 12 milijonov evrov posojil dosegale okoli 50 milijonov evrov.

Ne glede na roke, ki jih določa zakon o gospodarskih družbah, je sklicni rok za takšno skupščino le 14 dni. Ob tem velja opozoriti, da mora po zakonu o prevzemih s takšnim predlogom soglašati 75 odstotkov na skupščini prisotnega kapitala. V primeru Laškega bi se morale s prodajo naložb, ki so nujne za finančno sanacijo, tako strinjati banke in Kapitalska družba.

Nadzorniki pa niso še odločili o imenovanju dveh dodatnih članov uprave. Predsednik uprave Dušan Zorko je predlagal pravnico Pivovarne Union Marjeto Zevnik in dosedanjega tehničnega direktorja Pivovarne Laško Mateja Oseta, vendar so se nadzorniki odločili, da bodo izpeljali kadrovski postopek.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.