Lahovo namero pospremila 25-odstotna rast delnice Laškega

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 12. 07. 2011 Stran: 20

Namero za prevzem Pivovarne Laško, ki jo je konec minulega tedna objavila družba KS Naložbe privatizacijskega mogotca Igorja Laha, je včeraj pospremila še 11 -odstotna rast delnice Pivovarne Laško, KS Naložbe pa so ob minimalnem prometu pridobile kar dve tretjini vrednosti.

Od petkove objave namere za prevzem se je vrednost delnice Laškega zvišala že za skoraj 25 odstotkov in je bila včeraj vredna 10 evrov, kupci pa so povpraševali po občutno več delnicah, kot so jih bili prodajalci pripravljeni prodati. Po včerajšnji borzni ceni bi morale KS Naložbe za prevzem Pivovarne Laško odšteti najmanj 90 milijonov evrov, v primeru cene 30 evrov za delnico, kolikor za njo pričakujejo banke, pa kar 260 milijonov evrov.

Kako bi KS Naložbe sploh financirale prevzem, za zdaj še ni znano, bi pa lahko delničarjem namesto denarja za delnice Laškega ponudile tudi svoje obveznice. Spomnimo, da nameravajo KS Naložbe do konca prihodnjega leta izdati za kar 200 milijonov evrov obveznic, vendar bi bila tovrstna ponudba za delničarje Laškega vsekakor manj zanimiva. Obveznice bi bile namreč zaradi visoke zadolženosti KS Naložb zelo visoko tvegane in bi bile tako na borzi vredne le del njihove nominalne vrednosti.

Ob predpostavki, da bi obveznice KS Naložb na borzi dosegale od 50 do 60 odstotkov nominalne vrednosti, bi moral Lah za delnico Pivovarne Laško ponuditi za najmanj 50 evrov obveznic, če bi želel izenačiti denarno ponudbo, vredno 30 evrov za delnico. Spomnimo, da je se je podobno zgodilo tudi delničarjem Term Čatež, ki so sprejeli prevzemno ponudbo Dela Prodaje in DZS. Tedaj so za eno delnico Term Čatež sicer dobili za kar 195 evrov obveznic Dela Prodaje, vendar pa so te trenutno vredne manj kot 100 evrov.

Ob tem ne gre zanemariti podatka, da bi morala Pivovarna Laško KS Naložbam vsako leto izplačati najmanj 10 milijonov evrov, kolikor bi KS Naložbe potrebovale samo za plačilo obresti na obveznice. Dodatno tveganje pa pri tovrstni ponudbi prinaša tudi podatek, da Lah v primeru zapletov KS Naložb ne bi mogel niti dokapitalizirati, saj bi morali dokapitalizacijo podpreti delničarji z najmanj 75-odstotnim lastniškim deležem (Lah prek ciprske družbe Kalantia obvladuje 45 odstotkov KS Naložb).

Ker so delnice KS Naložb razpršene med več kot 34.000 malih delničarjev, ki se jim delnic sploh ne splača prodati (borzne provizije bi presegale vrednost delnic), Lah namreč dokapitalizacije ne more niti potrditi na skupščini, saj bi za to potreboval soglasje najmanj 15.000 malih delničarjev KS Naložb.

Nepremičninski imperij Igorja Laha se je od začetka finančno-gospodarske krize skrčil že za polovico. Lah je zaradi padca cen nepremičnin po naših informacijah izgubil že več kot 50 milijonov evrov premoženja. Od konca junija 2008 se je vrednost nepremičninskega sklada Ceeref, ki ga Lah upravlja prek luksemburške družbe Ceeref Management Companv, znižala že za več kot 40 odstotkov, večji del izgube je občutil prav Lah, ki naj bi bil prek svojih družb iz davčnih oaz več kot 90-odstotni lastnik nepremičninskega sklada. Tako ne preseneča, da glavnina Lahovih nepremičninskih projektov trenutno miruje, kar nakazujejo tudi bilance njegovih slovenskih nepremičninskih družb. Te so imele namreč lani le nekaj tisoč evrov prihodkov, večina pa je ustavila tudi investicije in priprave na gradnjo.

Podobno naj bi trenutno mirovali tudi Lahovi nepremičninski projekti na Hrvaškem, med drugim projekt Rustica Resort, kjer je Lah prvotno načrtoval gradnjo apartmajev in luksuznih vil na 110.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču na severovzhodnem delu Hvara. Po navedbah naših Desetmilijonske nepremičninske izgube Igorja Laha virov si Lah že več kot leto dni prizadeva prodati več svojih nepremičninskih projektov, medtem ko že dlje časa išče tudi investitorje za projekt Partnerstvo Šmartinka. mp Premoženje in kapital Lahovih slovenskih nepremičninskih družb (v mio EUR) Sredstva Kapital Ceeref Naložbe 37,3 11,9 Ceeref projekt Beli križ 11,6 3 Ceeref projekt Trnovska vrata 6,6 1,3 Ceeref Login 6,3 1,2 Ceeref projekt Drenov grič 4,9 0,9 Ceeref projekt Pot na Tojnice 2,9 2,9 Ceeref projekt Smrekec 2,3 2,3 Ceeref projekt Zaboršt 2 2 Ceeref projekt Grba Puhtejeva 0,7 0,7 Ceeref projekt Brdo 0,5 0,5 Ceeref Trubarjev trg 0,3 0,3 Ceeref projekti 2 2 Vir: GVIN

Namero za prevzem Pivovarne Laško, ki jo je objavila družba KS Naložbe Igorja Laha, je v zadnjih dveh dneh pospremila kar 25-odstotna rast vrednosti delnice Laškega. Kako bi Lah sploh financiral prevzem, za zdaj še ni znano, ena od možnosti pa je, da bi delničarjem Laškega za njihove delnice ponudil kar obveznice KS Naložb.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.