Igor Lah

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Grgič Maja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki dneva Datum: 12. 07. 2011 Stran: 3

Pod žarometom

Igor Lah se že več let uvršča v vrh lestvice najbogatejših Slovencev revije Manager. Ta je njegovo premoženje lani ocenila na dobrih 166 milijonov evrov, s čimer se je eden najrazvpitejših pidovskih baronov uvrstil na visoko drugo mesto najpremožnejših v državi.

Lah je svoj finančni imperij začel graditi sredi 90. let, ko je ustanovil družbo za upravljanje - Divida, ki je v svojih skladih zbirala lastninske certifikate. Lahovo poslovanje so tako rekoč že od začetka spremljali očitki o nekorektnosti, nezakonitosti, izigravanju zakonodaje, oškodovanju družb in malih delničarjev in tako naprej. Leta 1996 sta Dividina pida naprej prodala delnice Mercatorja in jih nato za trikrat višjo ceno spet odkupila. Divida je pozneje izgubila licenco, v sodnem postopku zaradi Mercatorjevih delnic je marca letos Lah dobil dve leti pogojne kazni in 20 tisočakov globe, a sodba še ni pravnomočna. Pide in njihove naslednike, ki so ostali pod njegovo upravljavsko roko, je Lah s svojo ekipo delil, združeval, zmanjševal njihov kapital, iztiskal male delničarje ... in dedič vseh teh operacij je zdaj družba KS Naložbe.

Sčasoma je Lah s svojimi družbami začel vstopati tudi v druge dejavnosti, predvsem gradbeništvo. A tudi tukaj so nanj kmalu začeli leteti očitki o izčrpavanju, oškodovanju in zapiranju družb ter selitvi njihovega premoženja v tujino. Liko Vrhnika, Gradbeno podjetje Grosuplje, Kli Logatec so le nekatere zgodbe iz tega bazena. Lah očitke vztrajno zavrača. Ime lastnika tekmovalne jadrnice Črni sokol, ljubitelja sodobne umetnosti in lastnika vile Rog na Bledu se v povezavi s Pivovarno Laško ne pojavlja prvič. Na začetku leta 2009 se je omenjal kot možni kupec slabe polovice Mercatorja. Posel takrat ni bil sklenjen. Bo tokrat?

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.