Igor Lah bi prevzel Pivovarno Laško

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 09. 07. 2011 Stran: 8

Morda bi drugi najbogatejši Slovenec, čigar premoženje so ovrednotili na 166,5 milijona evrov, prevzel Pivovarno Laško predvsem zaradi nepremičnine v Ljubljani, kjer stoji Pivovarna Union. Pred prodajo Laškega prodaja Mercatorja? 

 


 

Drugi najbogatejši Slovenec Igor Lah, čigar premoženje je revija Manager ocenila na 166,5 milijona evrov in je s 44,9 odstotka delnic prek ciprske družbe Kalantie Limited največji lastnik KS Naložbe, namerava ravno prek KS Naložbe v desetih do tridesetih dneh skupaj s prevzemnim prospektom objaviti prevzemno ponudbo za nakup delnic Pivovarne Laško. Martina Pavlovič, v KS Naložbah pristojna za odnose z javnostmi, nam včeraj seveda še ni mogla odgovoriti na vprašanje, koliko naj bi KS Naložbe v morebitni prevzemni ponudbi ponudile za nakup delnic Pivovarne Laško, je pa zatrdila, da je njihova prevzemna namera resna.

"Prevzemni prospekt, ki bo javno dostopen, bo vseboval vse podatke, ki so potrebni, da se bodo lahko lastniki delnic odločili glede sprejema prevzemne ponudbe. Vseboval bo tudi namene KS Naložb glede prihodnjega poslovanja skupine Pivovarne Laško in strateški načrt njenega razvoja," pravi Pavlovičeva. Lah je znal zadržati vrednost svojega premoženja Na naše vprašanje, kako bodo KS Naložbe, ki so ob koncu lanskega leta imele zgolj 26,7 milijona evrov kapitala in 38,6 milijona evrov sredstev, sploh uspele zbrati denar za prevzem laške pivovarne, kar naj bi zneslo od 80 milijonov evrov naprej, natančnega odgovora nismo dobili, bo pa, pravi Martina Pavlovič, po pridobitvi ustreznega soglasja ATVP to pojasnjeno v prevzemni ponudbi.

 

 

 

Kakor tudi to, kje bodo najemali kredite in ali že imajo bančne garancije za morebitno prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško. Znano je, da se je Igor Lah v preteklosti preko družbe Ceeref veliko ukvarjal z nepremičninskimi posli v Sloveniji, dejaven pa je bil tudi v cestno-gradbeni dejavnosti, vendar izjemno skope objave letnih poročil in drugih podatkov o poslovanju, četudi delnice družbe KS Naložbe kotirajo na Ljubljanski borzi, ne omogočajo vpogleda v "drobovje" njihovih finančnih naložb.

Ob ciprski družbi G. I. Dakota Investments naj bi KS Naložbe imele večje lastniške deleže še v družbah KSP Hrastnik, TKI Hrastnik, ZRC Trbovlje, Ibis, Svea Litija, Delod, Ultrapac, Banka Celje in Veterinarska postaja Postojna. Spraševali smo, katere naložbe ima G. I. Dakota Investments, a jasnega odgovora nismo dočakali, v arhivih pa je objavljeno, da so to nepremičninska in elektrodistribucijska podjetja, Elektrooptika in Fotona. Ampelus Holding pa ima prav tako deleže v elektrodistribucijskih podjetjih, v Uniorju in Steklarni Hrastnik ter obveznice Lahove "hišne" banke, Banke Celje. Igor Lah je sicer do velike večine premoženja prišel s poslom t. i. pidovskih delnic, ki so nastale z zbiranjem privatizacijskih certifikatov.

V reviji Manager so zapisali, da Lahu uspeva tudi v krizi zadržati vrednost njegovega premoženja, saj se drži taktike poceni prevzemanja družb (Pivovarna Laško je na Ljubljanski borzi vredna manj kot 80 milijonov evrov), iztisnitve malih delničarjev ter selitve premoženja iz enega podjetja v drugo in na koncu v davčne oaze (Ciper, Panama). Zanimivo pa je, da ima Pivovarna Laško slabih 7700, KS Naložbe pa več kot 34 tisoč delničarjev.

Med interesenti tudi Heineken in Carlsberg?

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je za agencijo STA povedal, da je nad objavo namere presenečen oziroma ga preseneča, da je skupina Pivovarna Laško tako zanimiva. "Namera za prevzem delnic Pivovarne Laško je stvar lastnikov, ki bodo odločali o tem, kako bo zdaj zadeva potekala. Mi bomo ravnali skladno z zakonodajo," je še dejal Zorko. Sicer pa naj bi se za Pivovarno Laško kot celoto in za njene posamezne dele zanimala nizozemski pivovar Heineken, pa tudi danski Carlsbreg, med investicijskimi skladi omenjajo zasebni naložbeni sklad CVC Capital Partners, določene družbe pa naj bi bile zanimive tudi domačim kupcem.

Ker se je Igor Lah v preteklosti veliko zanimal za nepremičninsko dejavnost, bi ga lahko mikal zlasti nakup Pivovarne Union, ki je praktično v središču Ljubljane. Morda pa bodo banke, ki so večinske lastnice Pivovarne Laško, s prodajo počakale, saj naj bi se do konca leta prodal večinski delež Mercatorja, kjer so ob bolj ali manj istih bankah 23,34-odstotne lastnice tudi družbe skupine Pivovarne Laško. Presenečenje: Za Pivovarno Laško je prevzemno ponudbo napovedala KS Naložbe, kjer je največji lastnik eden najbogatejših Slovencev Igor Lah. (Sašo Bizjak)

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.