Darko Horvat ni več solastnik Aktive

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Cirman Primož Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 28. 06. 2011 Stran: 21

Ljubljana - Enega najbogatejših Slovencev Darka Horvata že dobro leto dni ni več med lastniki pidovskega imperija Aktiva, ki ga je s pomočjo certifikatov zgradil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Po podatkih, ki smo jih v minulih tednih pridobili v uredništvu Dnevnika, je namreč Horvat že konec leta 2009 prodal zadnjih osem odstotkov delnic angleškega podjetja General Investments 2009, nekoč bolj znanega pod imenom Aktiva UK Limited, ki je na vrhu lastniške verige podjetij iz skupine Aktiva.

Horvat prodal delež, ko je kupoval hišo v St Moritzu

Koliko je Horvat, ki sicer že od leta 2007 ni več največji lastnik Aktive, iztržil za delež, iz javno dostopnih listin ni mogoče izvedeti. Omeniti pa velja, da njegov dokončni izstop iz lastništva omenjenega angleškega podjetja in posledično tudi Aktive časovno sovpada z odmevnim 37 milijonov evrov vrednim nakupom vile v St. Moritzu. Ta je od decembra 2009 v lasti Mirke Horvat, mame Darka Horvata, ki v podjetjih iz verige Aktive po naših podatkih ne opravlja več nobene funkcije, likvidiral pa je tudi off-shore podjetje na britanskem otoku Jersey.

Kdo so torej dejanski lastniki Aktive? Te je mogoče najti šele na vrhu verige podjetij iz davčnih oaz, ki se začne v Londonu pri podjetju General Investments 2009, nadaljuje v Gibraltarju, Luksemburgu in na Nizozemskem, konča pa v Sloveniji. Natančneje pri družbi Aktiva naložbe, v katero se je v zadnjem desetletju »zlilo« tudi premoženje okrog 70.000 ljudi, ki so vložili certifikate v Aktivo, Arkado, Ateno in druge naslednice nekdanjih pidov.

Največji lastnik Aktive je londonski nepremičninar

Največji, 34-odstotni delež v General Investments 2009, ki ima 100.000 funtov ustanovnega kapitala, ima prek tamkajšnjega podjetja UM Capital Limited angleški poslovnež judovskih korenin Jacob Schimmel. Ta s Horvatom tesno poslovno sodeluje že skoraj desetletje. Tako sta leta 2003 skupaj s še nekaterimi izraelskimi poslovneži sodelovala pri prevzemu tamkajšnje IDB Holding Corporation, ki obvladuje za , več kot 30 milijard ameriških dolarjev i premoženja. Omenjena korporacija je j takrat posredno obvladovala tudi delež * v izraelskem proizvajalcu orožja Elbit, j kijevzačetkudevetdesetihletnastopal j tudi v slovenskih orožarskih zgodbah.

Schimmel, ki še vedno sedi tudi v i upravnem odboru IDB, je bil že leta i 2006 imenovan v nadzorni svet Aktive j Invest, na Otoku pa si je ime ustvaril ; kot eden premožnejših nepremičnin- i skih trgovcev. O njegovem političnem ; in siceršnjem vplivu veliko pove podatek, daje član upravnega odbora »think tanka« Imagine Nations, v katerem sedijo tudi direktor Financial Times Group David Beli in nekdanji posebni odposlanec OZN za Kosovo Martti Ahtisaari.

Vse poti vodijo v Izrael in Gibraltar

Z Izraelom sta tako ali drugače povezana še dva delničarja družbe General Investments 2009. Devetindvajset odstotkov delnic ima tako v lasti podjetje D Latzer limited, ki je po dostopnih podatkih v lasti Dorona Latzerja. Odvetnik, ki domuje v Haifi in New Yorku, ima po naših podatkih v lasti 29 odstotkov Aktive. Pred leti pa je bil tudi direktor nizozemskega večinskega lastnika Aktive naložb, družbe Aktiva Holdings EV, ki se je lani preimenovala v SEI Holding. Trinajst odstotkov delnic General Investments 2009 pa ima prek nekega švicarskega podjetja v lasti finančna družba Mirelis, ki je v večinski lasti družine Lavvi.

Preostalih 24 odstotkov General Investments 2009 obvladuje podjetje Groudle Holdings Ina, ki po naših podatkih domuje v Gibraltarju. Tam je registrirano tudi podjetje Tripletail Limited, ki opravlja naloge direktorja londonskega podjetja na vrhu Aktivine lastniške verige. To domuje na naslovu odvetniške pisarne Hassans, enega od njenih izvršnih direktorjev Desmonda Reocha pa je mogoče najti tudi med zastopniki luksemburškega podjetja iz verige med Londonom in Aktivo.

Kako Aktiva naložbe financira svoje lastnike

Četudi Darka Horvata, ki je v Sloveniji »zaslovel« z iztisnitvami malih delničarjev in domnevnim izčrpavanjem prevzetih podjetij (sam je trdil, da jih »prestrukturira«), ni več med posrednimi lastniki Aktive naložb, pa je ta družba pomemben vir financiranja tudi za njegove naslednike. Po naših podatkih sta ji tako dve nizozemski družbi, ki sta v posredni lasti General Investments 2009, samo na zadnji dan lanskega leta skupaj dolgovali skoraj 181 milijonov evrov.

Medtem ko si je Nizozemski Sei Holding, ki ima od včeraj v lasti že več kot 91 odstotkov diužbe Aktive naložbe, pri tej izposodil 73 milijonov evrov kratkoročnih posojil, je ta odobrila še 107 milijonov vredno dolgoročno posojilo Avantu Holdingu NV, ki prav tako domuje na Nizozemskem. Z General Investments 2009 pa je povezan prek luksemburške družbe International Investment Holding.


"Nizozemci" so denar iz Aktive posojali naprej, a ni znano, komu Da se je denar, ki so si ga Nizozemci sposodili pri družbi Aktiva naložbe in njenih več kot 17.000 delničarjih, očitno »pretakal« naprej, dokazuje podatek, da je imel Sei Holding v svojem premoženju že leta 2008 (novejših podatkov v bilancah ni) za skoraj 166 milijonov evrov terjatev. Komu je nizozemski holding, ki je med letoma 2006 in 2008 skupaj ustvaril okrog 12 milijonov evrov minusa, posojal denar, iz bilanc ni mogoče izvedeti. Opozoriti pa velja, da višina kratkoročnih posojil, ki jih je Aktiva naložbe odobrila družbama Sei Holding in Avant Holding NV, za skoraj dvakrat presega vsoto vseh posojil (98 milijonov evrov), ki jih je slovenska družba lani najela pri bankah.


portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.