Na skupščini Abanke država brez glasov, a ravsa ni pričakovati

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Weiss Monika,Tomažič Janez Teme: ZPRE-1 zakon o prevzemih Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 26. 05. 2011 Stran: 4

Vrhovno sodišče državi v Abanki ni vrnilo glasovalnih pravic

Na današnji skupščini Abanke - ta je v postopku prodaje - bo imel državni blok okrog Zavarovalnice Triglav zamrznjene glasovalne pravice, smo izvedeli. Tako bo o vseh sklepih odločal lastniški blok kranjske Save. A naveza Matej Narat (Sava) in Borut Jamnik (prvi nadzornik Triglava) je soglasna.


Spomnimo, ker je državna Luka Koper z nakupi delnic Abanke kršila zakon o prevzemih, je agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) državnemu bloku (34,9 odstotka lastništva) zamrznila glasovalne pravice v Abanki. Odmrznili naj bi jih z objavo prevzemne ponudbe ali pa zmanjšanjem deleža na 25 odstotkov; podobno j e ATVP od države zahteval v več družbah, tudiPetrolu. Spor seje znašel na sodišču, medtem pa je državnizbor sprejel avtentično razlago prevzemnega zakona, ki predvideva vrnitev glasovalnih pravic državi. Zaradi nove razlage je ATVP sprožil ustavni spor. Kljub temu je vrhovno sodišče pri Petrolu potrdilo stališče DZ in na nedavni skupščini državi pustilo glasovati - analogno pa so pričakovali tudi lastniki Abanke. A se to ni zgodilo; vrhovno sodišče se do odločitve ustavnega sodišča ne namerava opredeliti.

O čem bodo delničarji odločali

Čeprav bo danes blok okoli Save na skupščini Abanke glasoval sam (včeraj zvečer poznavalci sicer niso povsem izključevali novega obrata), pa presenečenj ni pričakovati; poznavalci namreč verjamejo v »usklaj enost« komunikacije med novim šefom Save Matejem Naratom in Borutom Jamnikom, prvim nadzornikom državnega Triglava. Na dnevnem redu skupščine Abanke sta dva ključna predloga. Po prvem naj se delničarjem izplača dividenda 18 centov na delnico (lani 63 centov). Sava in Zavarovalnica Triglav bi tako po 24. avgustu prejeli vsaka dobrih 300 tisoč evrov dividend. Po drugem predlogu naj se v nadzorni svet Abanke namesto Mihe Dolinarja (Sava) imenuje član uprave Save Franci Strajnar (prej Finetol), za dodatnega, devetega nadzornika, pa naj se potrdi član uprave Triglava Igor Stebernak. Ta je bil predlagan že lani, a ga na skupščini niso potrdili. Prvi nadzornik Abanke pa kljub sestopu z vrha Save ostaja Janez Bohorič.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.