Aktiva Naložbe ima novega, nizozemskega večinskega lastnika

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 08. 12. 2010 Stran: 25

Ljubljana - Aktiva Naložbe, ena izmed največjih slovenskih holdinških družb, je od včeraj v večinski, 81,4-odstotni lasti nizozemske družbe Sei Holding. Doslej je bila dobro leto dni v lasti Aktive Sei, ki je preko nizozemske Aktive Holdings v solasti privatizacijskega mogotca Darka Horvata. Zakaj je prišlo do spremembe lastništva, nam direktor Aktive Sei Jordan Eržen včeraj ni znal pojasniti. »Ne vem, o čem govorite,« je bil kratek Eržen.


Eden od razlogov za spremembo lastništva bi utegnile biti tudi predpriprave na nov prevzem in iztisnitev malih delničarjev Aktive Naložb, saj je dozdajšnji lastnik Aktiva Sei v zadnjih mesecih skoraj vsak dan kupovala delnice. Naše analize kažejo, da bi morala v primeru objave prevzemne ponudbe delničarjem ponuditi najvišjo ceno, ki jo je v zadnjem letu dni odštela za delnico, to pa je 5,4 evra za delnico. Če bi prevzem objavil Sei Holding, pa bi moral za delnico odšteti le okoli štiri evre oziroma toliko, kot je za njih plačala Aktivi Sei.

O pomenu Aktive Naložb za celotni poslovni imperij Aktiva veliko pove podatek, da je prav ta družba eden izmed ključnih financerjev nepregledne mreže podjetij iz davčnih oaz, ki sestavljajo skupino Aktiva Holdings. Aktiva Naložbe je namreč podjetjem, povezanim z nizozemsko Aktivo Holdings, doslej posodila že več kot 200 milijonov evrov oziroma večino svojih sredstev. Iz podatkov o poslovanju Aktive Naložb izhaja, da te družbe posojil dejansko sploh ne odplačujejo, temveč jih vedno znova le podaljšujejo. Z dokončnim prevzemom Aktive Naložb in iztisnitvijo malih delničarjev bi se tako imperij Aktiva rešil več kot sto milijonov evrov posojil, preostalo pa bi mu še za okoli 110 milijonov evrov posojil, ki jih je Aktiva Naložbe najela pri več slovenskih bankah. Kako na vse to gledajo banke, ni jasno, saj te poslovnih odnosov s komitenti ne komentirajo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.