(02) Igor Lah - 166,5 mio eur

NatisniNatisni

Medij: Manager Avtorji: Ni avtorja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 03. 11. 2010 Stran: 9

KOMENTAR: Igor Lah za komentar naše ocene ni bil dosegljiv.

Igor Lah, ki je do premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati, ohranja drugo mesto na naši lestvici. Tudi lani se je pri poslih držal svojega učinkovitega recepta, ki sestoji iz poceni prevzemanja družb, iztiska malih delničarjev in selitve premoženja iz enega podjetja v drugo in na koncu v davčne oaze.


Maja letos se je odvijala bitka za prevzem KS Naložb, edine družbe iz poslovnega imperija Igorja Laha, ki še ima male delničarje. Ta očitno še ne bo zadnja, saj ciprski družbi Kalantia Limited, za katero stoji Lah, ni uspelo pridobiti večinskega deleža. Razplet niti ne preseneča, saj je bila ponujena cena za delnico 1,2 evra, njena knjigovodska vrednost pa je šestkrat večja. Konsolidacija njegovega imperija se bo torej še nekaj časa nadaljevala. Pomemben premik, vsaj kar se tiče vrednotenja njegovega premoženja, se je zgodil julija lani. Takrat sta družbo MNP2, ki je imela konec leta 2008 še 173,2 milijona evrov sredstev, lastnika MNP-F in Aluber iz Luksemburga izbrisala iz sodnega registra in si razdelila premoženje.

Izkazalo se je, da pomenijo večino premoženja te družbe terjatve do drugega stebra v Lahovem imperiju, Ampelus Holdinga. Te terjatve je prevzel Aluber, preostanek premoženja v višini okoli 10 milijonov evrov pa je bil dodeljen družbi MNP-F. Lani smo namreč obe družbi, tako Ampelus Holding kot MNP2, vrednotili samostojno, ker nismo vedeli za medsebojno povezavo, letos pa smo zaradi novih informacij terjatve do Ampelus Holdinga izločili, kar bistveno vpliva tudi na vrednost celotnega premoženja Igorja Laha. Naslednji korak v zaključni fazi konsolidacije premoženja v Luksemburgu se je zgodil januarja letos, ko je po skrajšanem postopku nehala poslovati tudi družba MNP-F, njeno premoženje v višini 82 milijonov evrov pa je prav tako pripadlo lastniku Aluberju. Ocenjujemo, da je celotno premoženje Aluberja in Ampelus Holdinga, skupaj z neposrednimi naložbami v delnice slovenskih družb, tako 99 milijonov evrov. Vrednost Kalantijinega deleža v KS Naložbah ocenjujemo na 10 milijonov evrov, k temu pa je treba prišteti še skoraj 11 milijonov evrov, na kolikor smo ocenili iztržek še ene družbe iz Lahovega kroga, Muntalto, pri predlanski prodaji podjetja GPG Borisu Dolamiču. Preostanek ocenjene vrednosti sestavljajo knjigovodske vrednosti še nekaterih manjših podjetij (okoli 1,5 milijona evrov), ki so povezana z Lahom, in pa vrednosti nepremičninskih projektov v Sloveniji pod imenom Ceeref. Glede na to, da gre za nepremičninske projekte v mirovanju, se njihova knjigovodska vrednost kapitala v letu dni ni bistveno spremenila in znaša 45,7 milijona evrov oziroma 2,5 milijona evrov več kot lani. Pri tem smo upoštevali, da ima v družbi Ceeref Portin Lah prek Ampelusa posredno 100-odstotni delež, pri preostalih nepremičninskih projektih (podjetjih) Ceerefa, ki so v lasti Ceeref Management Companv, pa smo upoštevali 70-odstotni Lahov delež. Tolikšen delež so mu na podlagi informacij lani prisodili v Dnevniku. Status njegovih naložb je v Sloveniji ostal nespremenjen, medtem ko tistih zunaj Slovenije zaradi pomanjkanja informacij nismo mogli upoštevati v samem izračunu.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.