Kaj kuhajo v kuhinji Rakovca in Bohoriča?

NatisniNatisni

Medij: Finance  Avtorji: Weiss Monika,Smrekar Tanja Teme: Mali delničarji  Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja  Datum: 01. 06. 2010 Stran: 9

Čigav človek je novi nadzornik Abanke Vipa, sicer poslovni svetovalec Andraž Grum?

Pred skupščino Abanke Vipa minuli teden so viri blizu vrha večinsko državne Zavarovalnice Triglav neuradno sporočali: »Triglav ima tretjino banke. Hočemo tudi toliko moči, zato bomo vztrajali s tretjino nadzornikov.«


Zakaj se je pred skupščino zgodil preobrat in je Triglav za nadzornika podprl poslovnega svetovalca Andraža Gruma - ne pa vztrajal pri svojem članu uprave Igorju Stebernaku? Da ne bo pomote - jasno je, da morajo nadzorniki formalno ščititi interese družbe, s tem pa tudi vseh delničarjev. Pa vendar lastniki radi neformalno merijo svoje moči po tem, koliko predstavnikov imajo v nadzornem svetu.

In pred skupščino sta bila v sedemčlanskem nadzornem svetu (NS) Abanke dva predstavnika Save; šef Janez Bohorič, ki predseduje NS, in Miha Dolinar, k Savi pa neformalno sodita še Simon Zdolšek (Zvon Ena Holding) in Uroš Rožič (T-2). Neposredno iz Triglava pa je v NS sedel član uprave Vladimir Mišo Čeplak.

Na skupščini je bil v NS na predlog Triglava potrjen še pooblaščenec uprave Triglava Blaž Brodnjak, ne pa tudi drug predlagani triglavovec Stebernak - celo Tnglavje nato podprl izvolitev samostojnega poslovnega svetovalca Gruma, ki je bil v izvolitev kot Stebernakov »protikandidat« predlagan na skupščini. Kompromis? Je bil torej Andraž Grum kompromisni predlog med šefoma Save Janezom Bohoričem in Triglava Matjažem Rakovcem?

Je Rakovec ravnal skladno z željami Save ali »svoje« večinske lastnice države - po naših informacijah se Rakovec in prvi nadzornik Triglava Borut Jamnik, šef Kada, o Grumovem imenovanju nista uskladila (čeprav se jima formalno seveda ni treba). Bodo zdaj nadzorniki in uprava Triglava pri tem, ali naj prodajo ali dokupijo Abanko ali pa jo skupaj s Savo povežejo z Gorenjsko banko, usklajeni?

Naši neuradni viri trdijo, da se Rakovec bolj nagibak Triglavovi prodaji Abanke. Andraž Grum trdi, da ni od nikogar, da se je srečeval z Bohoričem - a ne v zvezi z Abanko - in daje močan zagovornik povezave Abanke z Gorenjsko banko. Naši viri Gruma povezujejo tudi z Rakovcem. Slo naj bi še »za staro navezo iz časov, koje bil Rakovec podrejen Miru Ukmarj u, ki j e vodil lj ubij ansko območno enoto na Triglavu«. Ukmarj a, Grum poznanstvo z njim zanika, nekateri povezujejo z Borutom Kuharičem, nekdaj je sedel v upravi Triglava DZU, zdaj je šef Vipe Holdinga, kjer pa je še pred kratkim delal Grum. Na Savi, ki ostaja glavna promotorka združitve Abanke z Gorenjsko banko, usklajevanje s Triglavom (Rakovcem) zanikajo.

Pravijo le, da so v sedemčlanskem NS Abanke že sedeli trije člani, izvoljeni na Triglavov predlog; ob Ceplaku še Slaven Mičkovič s finančnega ministrstva ter Branko Pavlin z Dnevnika. Zato se jim zahteva Triglava po dveh dodatnih članih (Brodnjaku in Stebernaku) ni zdela upravičena: »Bolj smiselno se nam je zdelo podpreti kandidaturo Gruma kot predstavnika malih delničarjev, kot seje sam predstavil.« O Grumovem imenovanju in načrtih z Abanko smo vprašali tudi na Triglav, kjer pravijo, da »pomembnejše podatke o poslovanju objavljamo prek javno opredeljenega sistema poročanja«.

In kaj pravi prvi nadzornik Triglava Borut Jamnik? »Nadzorni svet je na eni od minulih sej upravi svetoval, naj se aktivneje ukvarja z naložbo v Abanko Vipa v kontekstu nj enega vpliva na kapitalsko ustreznost zavarovalnice, pa tudi v kontekstu sinergij pri finančnem posredovanju.« Več ni želel povedati.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.