Stotisoče vlagateljev naj bi letos ostalo brez dividend

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 31. 05. 2010 Stran: 19

Ljubljana - Več sto tisoč slovenskih vlagateljev bo letos ostalo brez dividend. Zaradi rekordnih izgub in prevelikega obsega finančnega dolga številne najpomembnejše slovenske družbe letos ne načrtujejo izplačila dividend, le redke pa bodo svojim delničarjem razdelile višje dividende kot v minulem letu.


Nova KBM, Nova Ljubljanska banka, Zavarovalnica Triglav, Gorenje, Helios, Luka Koper, Pozavarovalnica Sava, Istrabenz, Juteks, Iskra Avtoelektrika, Mlinotest in Intereuropa so le nekatere večje družbe, ki letos svojim delničarjem ne nameravajo izplačati dividend. Teh ponovno ne bo dobila niti večina od okoli pol milijona delničarjev holdingov, ki so nastali iz nekdanjih pooblaščenih investicijskih družb. Glavno besedo o (ne)izplačilu dividend bodo imeli seveda delničarji. Ti bodo namreč o delitvi bilančnega dobička odločali na skupščinah, ki se bodo v večji meri začele odvijati prihodnji mesec.

Vse družbe, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, bodo po neuradnih ocenah letos za dividende namenile manj kot 100 milijonov evrov, od česar večina odpade na Krko in Mercator. Družbi, ki ju vodita Jože Colarič in Žiga Debeljak, bosta namreč letos za izplačilo dividend skupaj namenili kar 64 milijonov evrov oziroma 12 milijonov evrov več kot leto prej. Na tretje in četrto mesto po višini dividend sta se uvrstila Gorenjska banka in Telekom Slovenije. Slednji je za dividende v preteklih letih namenjal najvišje zneske, letos pa naj bi delničarjem izplačal za slabih 20 milijonov evrov dividend. Sedaj že nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj je sicer vletnem poročilu zapisal, da z letošnjim predlogom za izplačilo dividend »ohranjajo stabilno politiko dividend«, vendar pa velja ob tem omeniti, da bo letošnja dividenda Telekoma predvidoma za polovico nižja kot lani in štirikrat nižja kot v letu prej.

Začrtane dividendne politike se letos ne bodo držali niti v Novi KBM, ki ima več kot 100.000 malih delničarjev. Po dividendni politiki bi morala Nova KBM pod vodstvom Matjaža Kovačiča letos za izplačilo dividend nameniti 30 odstotkov lanskega dobička oziroma 14 centov za delnico, delničarjem pa so predlagali, da celotni bilančni dobiček namenijo za druge rezerve iz dobička. Čeprav največji slovenski banki NLB in NKBM letos predvidoma ne bosta izplačali dividend, pa to ne velja za vse slovenske banke. Gorenjska banka, Banka Koper in SKB bodo namreč za dividende letos namenile kar 35 milijonov evrov, kar je skoraj polovica čistega dobička, ki so ga ustvarile v minulem letu.

Kljub nižjim dividendam pa bodo analizirane družbe, ki bodo med svoje delničarje letos delile dobiček, za dividende letos namenile več kot polovico lanskega čistega dobička. Mercator in Petrol bosta za izplačilo dividend letos namenili celo več, kot je znašal njun lanski dobiček. Skoraj celotni dobiček bo delničarjem razdelila Cinkarna Celje, medtem ko bo Etol dividende izplačal kljub temu, da je lani posloval z izgubo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.