Privatizacijski mogotec Igor Lah preko male ciprske družbe v prevzem KS Naložb

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: M. P. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 13. 05. 2010

LJUBLJANA - Ciprska družba Kalantia Limited privatizacijskega mogotca Igorja Laha je včeraj objavila ponudbo za prevzem KS Naložb, ki se izteče 10. junija. Kalantia za delnico KS Naložb 34.500 malim delničarjem ponuja vsega 1,2 evra, kar je sicer več kot je ta vredna na borzi, a hkrati nekajkrat manj, kot je konec decembra lani znašala knjigovodska vrednost delnice.


Sodeč o prevzemni ceni Lah KS Naložbe vrednoti na vsega 4,7 milijona evrov, medtem ko je imela družba konec minulega leta kar 30 milijonov evrov kapitala in le deset milijonov evrov posojil. Lah bi lahko tako odplačal kar polovico prevzema že, če bi izplačal bilančni dobiček, ki ga je bilo konec leta za 2,3 milijona evrov. Kakšne spremembe dividendne politike (KS Naložbe doslej niso izplačevale dividend) po prevzemu načrtuje Lah, ni znano, saj "stališča do bodoče dividendne politike še nima".

Pri prevzemu KS Naložb pa bo Lahu, ki je v KS Naložbah zaposlen kot svetovalec, očitno pomagala Banka Celje, ki je Kalantii tudi izdala bančno garancijo. Iz prevzemnega prospekta je sicer razvidno, da je Lah Kalantio ustanovil že leta 2008, vendar pa je bila družba do nedavnega v mirovanju. Ker Kalantia v letih 2008 in 2009 ni imela sredstev ali obveznosti večje vrednosti, ji po ciprskem zakonu ni treba sestaviti računovodskih izkazov. Tako ni znano, kako je Kalantia financirala nakup 24-odstotnega deleža KS Naložb, za katerega je sredi aprila odštela 1,1 milijona evrov. Opozorimo namreč, da je Lah Kalantio ustanovil z vsega 1000 evri osnovnega kapitala.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.