Delničarjem Abanke se obetajo za tretjino nižje dividende kot lani

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Sta Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni dnevnik Datum: 13. 04. 2010 Foto: Bojan Velikonja

Ljubljana - Delničarjem Abanke Vipe se letos obetajo dividende v višini 63 centov bruto na delnico. Kot so danes po seji nadzornega sveta sporočili iz banke, so nadzorniki sklenili za izplačilo dividend nameniti 4,5 milijona evrov bilančnega dobička. Skupščina delničarjev, ki so lani prejeli dividende v višini 1,01 evra, bo 27. maja.

Nadzorni svet je v ponedeljek obravnaval in sprejel še poročilo o finančnem poslovanju banke v letošnjih prvih dveh mesecih in se seznanil z informacijo o poslovanju banke v letošnjem prvem četrtletju. Upravo je zadolžil, da na pristojnih ravneh opozori na v primerjavi z drugimi evropskimi državami pretirano zaostrovanje pogojev kreditiranja, kar povzroča dodatna tveganja za kreditojemalce in posledično tudi za celotni bančni sistem.

Bilančna vsota Abanke je konec leta 2009 znašala 4,5 milijarde evrov, s čimer je zavzela 8,8 odstotka slovenskega bančnega trga. Številka je za 18 odstotkov višja kot konec leta 2008, so sporočili iz banke ter dodali, da je bil načrt petodstotne rasti presežen predvsem zaradi uspešno pridobljenih in plasiranih novih virov.

Avgusta 2009 je Abanka z izbrano skupino tujih bank podpisala pogodbo o najetju sindiciranega posojila v višini 80 milijonov evrov, septembra pa je izdala še obveznico z državnim poroštvom v višini 500 milijonov evrov.

Krediti strankam, ki niso banke, so se v letu 2009 povečali za 167,3 milijona evrov, od tega najbolj krediti gospodarstvu. Krediti prebivalstvu so se povečali za 40,8 milijona evrov. Posluh za podporo slovenskemu gospodarstvu je Abanka dokazala tudi tako, da je dodelila več kot tretjino vseh lani dodeljenih kreditov v okviru jamstvene sheme za pravne osebe.

Kot je vodstvo banke povedalo že na novinarski konferenci pred mesecem dni, je Abanka končala leto 2009 z 29 milijoni evrov dobička pred davki. Čisti dobiček je znašal 22,9 milijona evrov, kar je 3,1 odstotka več kot v letu 2008.

Abanka je lani oblikovala za 30,2 milijona evrov odhodkov iz oslabitev in rezervacij, kar je 125,3 odstotka več kot v letu 2008, ko je bila rast neto odhodkov iz oslabitev in rezervacij glede na leto 2007 20,1-odstotna.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.