Deseterica borznih holdingov lani z 215 milijonov evrov čiste izgube

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 31. 03. 2010 Stran: 23

Ljubljana - Leto 2009 je bilo za slovenske holdinške družbe najslabše doslej. Samo deset borznih holdingov, ki so v zadnjih dneh že razkrili podatke o svojem poslovanju, je lani ustvarilo kar 215 milijonov evrov čiste izgube, kar je trikrat več kot v letu 2008.


Največjo izgubo med analiziranimi holdingi je lani ustvaril Center Naložbe, ki mu sledijo Zvon Ena Holding, Maksima Holding in NFD Holding. Samo omenjene štiri družbe, ki imajo skoraj 150.000 malih delničarjev, so lani ustvarile 230 milijonov evrov čiste izgube, v zadnjih dveh letih pa že več kot 310 milijonov evrov.

Slabi rezultati so v pretežni meri posledica rekordnih odpisov in slabitevfinančnih naložb. Zvon Ena Holding, Zvon Dva Holding, Sava, Maksima Holding, Aktiva Naložbe, Center Naložbe, NFD Holding, Triglav Naložbe, Modra Linija Holding in Finetol so lani oblikovali za skoraj 250 milijonov evrov odpisov in slabitev, v zadnjih dveh letih pa za več kot 400 milijonov evrov.

Večji del svojega premoženja imajo slovenski holdingi investiranega v delnice na Ljubljanski borzi, zaradi pomanjkanja prevzemne aktivnosti pa lani praktično niso prodali nobene izmed pomembnejših naložb. Tako ne preseneča, da se je finančni dolg analiziranih desetih holdingov lani celo povečal za 56 milijonov evrov, na 1,3 milijarde evrov, pri čemer le 170 milijonov evrov odpade na dolgoročna posojila.

Analizirani holdingi so imeli konec minulega leta le še 731 milijonov evrov kapitala, kar je četrt milijarde evrov manj kot leto prej. Še najmanj zadolžena je bila Modra Linija Holding, medtem ko sta imela Center Naložbe in Maksima Holding celo več obveznosti kot premoženja, Zvon Ena Holding pa je imel za vsak evro kapitala kar 8,7 evra obveznosti.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.