Postaja Sava zaradi naložbene politike novi Istrabenz?

NatisniNatisni

Medij: Finance  Avtorji: Karel Lipnik in Petra Sovdat Teme: Mali delničarji  Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 01. 03. 2010
 

Kranjski finančni holding Sava, ki ga vodi Janez Bohorič, še ni objavil konsolidiranih izkazov za lani. Rezultati matične družbe na prvi pogled niso slabi - poslovala je z dobičkom. Dobiček je nastal s prodajo desetih odstotkov Merkurja finančno nesposobnemu Merfinu , ta pa Savi še vedno dolguje vseh 58,3 milijona evrov kupnine. Sava menda snuje posel z Istrabenzom. Mu postaja podobna?
 
"Ne moremo komentirati naložbenih namer," v Savi odgovarjajo na vprašanje, ali res nameravajo kupiti družbo Turizem Kras , zdaj v lasti Istrabenza Turizma . Spomnimo, da se okoli prodaje družbe, ki ima koncesijo za upravljanje Postojnske jame , dviga veliko prahu. "Nacionalekonomist" Franjo Štiblar, denimo, poziva, da mora "jama" nujno ostati slovenska. Prek revije Jana je sporočil, da bi "bilo sramotno, če bi jo upravljali tujci". Omenil je sicer, da "posledice padca Istrabenza zdaj čuti cela Slovenija", zamolčal pa, da je prav "nacionalni interes", ki ga zagovarja, pripomogel k temu. Marino Antolovič, šef Istrabenza Turizma, pravi, da do konca prodaje konec marca ne sme dajati izjav.
 
Sava je lani, spomnimo, odkupila tudi 42 milijonov evrov terjatev NLB do NFD Holdinga, posojilo je bilo zavarovano z večino družbe Hoteli Bernardin. Tudi tu je obstajala "grožnja", da bi do druge največje obalne hotelirske družbe prišli "tujci". Je Sava postala branik "nacionalnega interesa"? Postaja (preveč) podobna Istrabenzu?
 
Potrjeni prijateljski obroki Binetu Kordežu

 
Sava že pomaga tudi menedžerjem Merkurja, zbranim v družbi Merfin, v kateri je največji družbenik predsednik uprave nakelskega trgovca Bine Kordež. Lani bi Kordeževi morali odkupiti 20 odstotkov Merkurja, a tega niso zmogli. Sava jim je dovolila, da kupijo le polovico. Iz poročila o poslovanju Save je razvidno, da naj bi Merfin 23,3 milijona evrov kupnine plačal letos, preostalih 35 milijonov evrov pa šele prihodnje leto. Za preostalih deset odstotkov Merkurja, ki ga Sava hrani za Merfin, je bila opcijska pogodba podaljšana za leto dni. Kako in s čim Merfin, ki je imel pred to transakcijo vsaj za 200 milijonov evrov posojil in poslovnih obveznosti, premoženja pa za manj kot 170 milijonov evrov, jamči za izpolnitev posla, poročilo Save ne razkriva.
 
"Terjatev je zavarovana z delnicami Merkurja," pravijo v Savi. Ali obstaja tudi kazenska klavzula, niso povedali. Če je ni, velja, da Merfin, ki obvladuje več kot dve tretjini Merkurja, ob neplačilu kupnine ne tvega nič.
 
Sava več dobička kot skupina
 
Holding Sava sicer večino prihodkov iz poslovanja ustvari s prejemki od odvisnih družb, ki so lani dosegli 8,1 milijona evrov. Stroški poslovanja so kot ponavadi presegli prihodke, tako da je imela Sava lani 2,8 milijona evrov izgube iz poslovanja. Večji del uspeha holdinga pomenijo finančni prihodki. Finančni prihodki pridruženih družb (predvsem Gorenjske banke in Abanke) so bili lani okoli petino manjši kot leta 2008 in so dosegli 12,4 milijona evrov.
 
Drugi večji finančni prihodek pa je kapitalski dobiček, ustvarjen s prodajo že omenjenih delnic Merkurja, ki jih je v poslovnih izkazih holdinga, kot kaže, vrednotila po nabavni vrednosti (v poslovnih izkazih skupine jo je vrednotila glede na vrednost nakupne opcije, sklenjene z Merfinom). Skupina je tako s pogodbami z Merfinom v letu 2009 ustvarila okoli 4,9 milijona evrov dobička.
 
Sava je lani tudi precej slabila svoje naložbe, med drugim naložbo v Abanko za 13,7 milijona evrov, a med temi ni previdnostnih slabitev pogodb, sklenjenih z Merfinom. Sava bo poslovanje celotne skupine, ki bo bolje prikazalo položaj celotne skupine, predstavila konec marca.
 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.