Delničarji Peciva: cena je bila mizerna

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: Božič Bogdan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 13. 01. 2010 Stran: 4

NOVA GORICA ► Prednostni delničarji Peciva iščejo pravico na sodišču

Upokojenci - prednostni delničarji Peciva - se čutijo opeharjene, ker z Mlinotestom, ki je večinski lastnik novogoriškega pekarskega podjetja, ne dosežejo primerne cene za odkup delnic. Ajdovci nam ponujajo miloščino, pravijo, zato svoje pravice uveljavljajo na sodišču. Sodnik Marjan Stopar obe strani poziva k pogovoru in poravnavi, saj pravdanje na sodišču ni produktivno, je pa za vse izčrpavajoče.

Za zdaj še ni mogoče skleniti poravnave med 24 prednostnimi delničarji Peciva (vsi so upokojenci) in Mlinotestom, ki je po prevzemu postal 80-odstotni lastnik tega novogoriškega pekarskega in slaščičarskega podjetja. Prednostni delničarji imajo v njem še vedno skupno 18-odstotni delež. Toda po ceni od 50 do 70 evrov, ki jo ponujajo Ajdovci, svojih delnic ne prodajo, saj menijo, da je ponudba mizerna. Na okrožnem sodišču so pred dnevi na prvi obravnavi tožbe prednostnih delničarjev glede ugotovitve glasovalne pravice, pravice do udeležbe pri upravljanju družbe in ugotavljanja ničnosti sklepov skupščine Peciva marca 2008 lahko le ugotovili, da so pričakovanja prizadetih velika in da je še veliko nerazjasnjenih strokovnih dilem.

Na potezi Mlinotest

Sodnik Marjan Stopar je že takoj v začetku obravnave jasno povedal, da rešitve ne bo, dokler ne bo pravih pogovorov in dogovorov z Mlinotestom, ki naj bi pripeljali do medsebojne poravnave. "Mlinotest naj čim prej odgovori, kakšna je ocenjena vrednost delnice, kar je osnova za poravnavo," je Stopar pozval pravnega pooblaščenca ajdovskega podjetja. Zastopnik prednostnih delničarjev pa je odvrnil, da bodo iz sodnega postopka umaknili vse tožbe, ko bo Mlinotest ponudil sprejemljivo odkupno ceno. Za nas je še primerna cena 1 70 evrov za delnico ob tem, da Mlinotest poravna stroške pravdanja, "je pribil prednostni delničar Valter Skolaris. To pomeni, da bi Mlinotest delničarjem skupaj izplačal nekaj več kot 400.000 evrov.

V sodni dvorani so nekaj sočnih mnenj povedali tudi nekateri drugi prizadeti delničarji. Eden izmed njih je povedal, da do prednostnih delnic niso prišli s certifikati, temveč so za delnice vsak mesec namenili del plače. "Podjetje smo gradili štiri desetletja, zdaj pa nimamo nič od tega. Le sodne stroške od nas zahtevajo. Za odločitev o oblikovanju prednostnih delnic, ki po mnenju Mlinotesta niso nič vredne, nas je zavedlo že prejšnje vodstvo Peciva," pa je menil drugi delničar.

V podrejenem položaju

Ne morejo dojeti, da so jim vodilni v Pecivu že v prejšnjih letih s prikrojevanjem statuta onemogočili glasovalno pravico, zaradi katere so ostali v povsem podrejenem položaju, potem ko je Mlinotest prevzel Pecivo. Prednostnih delnic konec leta 2007 niso mogli prodati, oziroma jih o tem vodilni v Pecivu sploh niso obvestili.

Prednostni delničarji se čutijo opeharjene, ker jim ob prevzemanju Peciva niso ponudili pričakovane cene delnice. Predlansko jesen so od malih delničarjev odkupovali navadne delnice po 170 do 220 evrov za delnico, lastnikom manj vrednih prednostnih delnic, ki nimajo glasovalne pravice in zaradi tega ne omogočajo sodelovanja pri upravljanju podjetja, pa so ponujali precej manj. Doslej so se predstavniki prednostnih delnic z Mlinotestom pogovarjali le dvakrat, niso pa še prišli do sprejemljive rešitve. Vsekakor si tudi v Ajdovščini želijo , da bi se zgodba čim prej končala, v zadovoljstvo obeh strani. Če do poravnave ne bo prišlo v kratkem, se bodo vpleteni na sodišču srečali na drugi obravnavi, predvidoma konec februarja.

Prednostni delničarji Peciva pravijo, da bodo umaknili vse tožbe, ko bo Mlinotest ponudil sprejemljivo ceno za njihove delnice.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.