Darku Horvatu luksuz ni tuj

NatisniNatisni

Medij: Večer  Avtorji: Toplak Damijan  Teme: Mali delničarji  Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo
Datum: 06. 01. 2010  Stran: 9

Tretji najbogatejši Slovenec se rad udeležuje elitnih plesov na Dunaju in srečanj pomembnežev v švicarskem Davosu, zato bo verjetno znal uživati tudi v luksuzni vili vSt. Moritzu. Manj znano pa je, da naj bi Darko Horvat pred leti mariborskemu materinskemu domu podaril hišo.

Kot strela z jasnega je odjeknila novica, da je Mariborčanka Mirka Horvat, mama tretjega najbogatejšega Slovenca Darka Horvata, za 37 milijonov evrov kupila luksuzno vilo v še bolj luksuznem švicarskem St. Moritzu. Vilo ji je prodala 66-letna dedinja koncema Arcandor (Quelle) Madeleine Schikendanz.

Darko Horvat: Zadnjih nekaj let z družino zaradi davčnih razlogov živi v Londonu. (Janko Rath)

 

Dvainštiridesetletni Darko Horvat, ki zadnjih nekaj let z družino zaradi davčnih razlogov živi v Londonu, s slovensko javnostjo praktično ne komunicira. Za skorajšnjo selitev Horvatovih v Švico pa naj bi bil glavni razlog v tem, da namerava Velika Britanija že aprila bistveno bolj obdavčiti najbolj premožne. Zaradi davkov je pred leti na Nizozemsko že preselil sedež Aktive.

Letos so v reviji Manager premoženje Darka Horvata ovrednotili "le" še na 112,1 milijona evrov, svoje bogastvo pa je pridobil prek nakupov pidov Aktiva Avant in pa Atene, ki mu jo je prodala SKB banka.

Darku Horvatu, ki ga že vrsto let označujejo za t. i. pidovskega tajkuna, razkošno življenje nikakor ni tuje. Rad se namreč udeležuje elitnih plesov na Dunaju, srečanj pomembnežev v švicarskem Davosu, vsaj včasih pa je rad igral tudi golf in pilotiral (lastno) letalo. Že pred tremi leti je sedanji gospodarski minister Matej Lahovnik ugotavljal, da je za tranzicijske bogataše v Sloveniji, kamor lahko prištevamo tudi Horvata, največja težava v tem, da le prelagajo vrednostne papirje, ne ustvarjajo pa novih delovnih mest. Po trdi roki in domnevnem finančnem izčrpavanju ter kasnejših prodajah podjetij pa si ga bodo verjetno zapomnili v Swatyju, Cometu, nekdanjih Ljubljanskih kinematografih, Pinusu Race, Tehnounionu, Kotu, Intertradeu ITS, Timu Laško in še kje, kjer so imeli Horvatovi pidi prevladujoč del lastništva. Odmevno je ostalo tudi njegovo, skupaj z izraelskimi investitorji, kandidiranje za nakup večinskega deleža v Novi KBM. Stična točka med Novo KBM in Darkom Horvatom pa je tudi v tem, da je lani mariborski banki prodal desetino Factor banke Hermana Rigelnika, kjer je Horvat sicer nadzornik.

Sicer pa je po mnenju poznavalcev daleč najbolj uspešna poteza Darka Horvata bila ta, da se je v letih 2002 in 2003 dokopal do pomembnega lastniškega deleža srbske farmacevtske dražbe Hemofarm, ki je bila leta 2005 prodana nemški Stadi. Samo s tem poslom naj bi Horvat dosegel 140 milijonov evrov kapitalskega dobička. Del tako zasluženega denarja naj bi usmeril v nepremičninske posle v jugovzhodni Evropi, tudi v Romuniji.

Po podatkih nekaterih medijev naj bi Darko Horvat prek slovenske Aktive Naložbe še vedno prejemal posojila od slovenskih bank, Vseslovensko združenje malih delničarjev pa ga je pred časom že prisililo k zvišanju prevzemne ponudbe za Aktivo Invest. Sedaj pa naj bi v kratkem iz lastništva Aktiva Naložbe vendarle iztisnil prav vseh nekaj več kot 20 tisoč delničarjev.

Manj znano pa je, da je Horvat s sošolcema družbo Aktiva ustanovil že pred 21 leti. Sprva naj bi se ta družba ukvarjala s posredovanjem dela za upokojence, kasneje pa so raje opravljali dejavnost ustanavljanja podjetij za prodajo in trgovino.

Še morda manj pa se ve, da naj bi Darko Horvat pred leti na Jelovcu pri Mariboru podaril hišo mariborskemu materinskemu domu.

Prav ta hiša na omenjeni lokaciji pa je naletela na nerazumljive proteste bližnjih stanovalcev.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.