Po nepreglednem prevzemu Poljanšek zdaj izčrpava Marles

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Morozov Sebastijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 19. 09. 2009 Stran: 21

Ljubljana - Potem ko je Leopold Poljanšek z izigravanjem prevzemne zakonodaje v družbi Marles lani pridobil več kot 75-odstotni lastniški delež, zdaj že prodaja nekatere naložbe Marlesa. Tako je pred kratkim Marles, v katerem je Poljanšek tudi predsednikuprave,prodal 23-odstotni lastniški delež hčerinskega podjetja Marles hiše Maribor, ki je v minulem letu ustvarilo veliko večino od 22 milijonov evrov prihodkov od prodaje skupine Marles. Poleg tega je Marles pred dnevi prodal tretjino hčerinskega podjetja Marles PSP. V obeh primerih so bili kupci podjetja, ki so tako ali drugače povezani s Poljanškom oziroma njegovimi podjetji. Po novem je Marles le še 19-odstotni lastnik Marles hiš. Po naših informacijah je 14-odstotni lastniški delež Marles hiše kupilo podjetje Rod. Iz registra slovenskih podjetij neposredna povezava med Poljanškom in podjetjem Rod ni razvidna.

Je pa solastnik Roda Janez Narat skupaj s podjetjem Slosys, za katerim naj bi stal Poljanšek, tudi lastnik podjetja Rovanova. Poleg tega je bil Narat v preteklosti soustanovitelj podjetja Gostinstvo Žalec, v katerem ima danes večinski delež Poljanškova družba D Naložbe. Devetodstotni družbeniški delež Marles hiš pa je kupilo podjetje Marles PSP, ki je bilo do pred kratkim še del skupine Marles in vključeno v lanske konsolidirane izkaze Marlesa. Po prodaji 33-odsotnega lastniškega deleža je Marles le še 11,5-odsotni lastnik Marlesa PSP. Poleg Marlesa je 24-odstotni delež Marlesa PSP podjetjem, ki so tako ali drugače povezani s Poljanškom, prodalo tudi podjetje AMtius. Ker je to podjetje minulo leto ustvarilo le okoli 50.000 evrov prihodkov, je zelo verjetno, da je bilo »parkirišče« za Poljanškovo ekipo. V lastništvu Marlesa PSP so se po novem okrepila podjetja Spira Pet (19-odstotni delež), ki je v neposredni lasti Poljanska, Slosys (19,62) in Niton (19). Tudi to podjetje prek Gostinstva Žalec posredno obvladuje Poljanšek.

Na vprašanje, kako komentira očitek, da po pridobitvi 75-odstotnega lastniškega deleža Marlesa zdaj izčrpava družbo na račun malih delničarjev, Poljanšek odgovarja, da so bile vse prodaje kljub krizi realizirane z dobički in da ni bil nihče oškodovan. Glede očitkov, daje prevzem Marlesa lani potekal netransparentno in daje pri njem prišlo do izigravanja zakonodaje, pa je pojasnil, da so tako v Agenciji za trg vrednostnih papirjev kot tudi kriminalisti ugotovili, da je bil prevzem Marlesa izpeljan zakonito. »Prevzemne zakonodaje, po kateri sem se ravnal, si nisem jaz izmislil,« dodaja. Minulo leto je skupina Marles ustvarila skoraj 22 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo malenkost manj kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povečal iz 27.000 evrov na 330.000 evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.