Odprta pot za pripojitev k družbi Center Naložbe

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Červek Urban Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 09. 05. 2009 Stran: 15

Skupščina Infond Holdinga Izglasovani predlagani sklepo o dokapitalizaciji in spremembi osnovnega kapitala družbe - Za iztisnitev malih delničarjev je vse pripravljeno

Maribor - Delničarji Infond Holdinga so včeraj po pričakovanjih potrdili vse predlagane sklepe o dokapitalizaciji in spremembi osnovnega kapitala družbe. S tem se odpira pot za pripojitev holdinga največjemu lastniku, Centru Naložbe, ki je prek povezanih podjetij v večinski lasti predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota. Sklepom so nasprotovali predstavniki malih delničarjev, ki jim s tem grozi iztisnitev iz družbe.

Največji lastniki Infond Holdinga, 71 odstotkov imajo Center Naložbe, ki ga prek družbe Kolonel obvladuje predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, dodatnih šest jih ima Fructal, ki prav tako sodi v skupino Pivovarne Laško, so najprej odločili, da se osnovni kapital družbe zmanjša s 84 milijonov evrov na 54 milijonov evrov.

S tem se je zmanjšala knjigovodska vrednost delnice s 5,0075 evra za delnico na 3,2249 eura na delnico. V naslednjem koraku so delničarji potrdili sklep, da se 65 milijonov evrov terjatev, ki jih imajo Center naložbe do holdinga, pretvori v lastniški delež. S tem manevrom se lastniški delež Centra naložbe povečuje na 86,8 odstotka holdinga, skupaj z deležem Fructala in umikom lastnih delnic bodo presegli 90-odstotni prag, ki omogoča iztisnitev malih delničarjev in umik holdinga z borze. Z razpletom pričakovano niso zadovoljni mali delničarji, ki jih je v Infond holdingu še kakih 33.000.

Neustrezen odnos so večinski lastniki pokazali že s tem, ko niso upoštevali zakonsko določenega 30-dnevnega roka za sklic skupščine, ampak so skupščino sklicali le osem dni prej, medtem pa so bili še prvomajski prazniki, so prepričani mali delničarji, ki jih je včeraj na skupščini zastopal Harald Kamer iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev. »Skupščina je bila brez razloga sklicana v prekratkem času. Nobena točka dnevnega reda ne upraviči kršitve minimalnih pravic delničarjev do obveščenosti in pravice do udeležbe na skupščinah in sodelovanja v upravljanju družbe. To so osnovne pravice delničarjev. Njihovo omejevanje kaže na aroganco uprave in nadzornega sveta in na podcenjevanje delničarjev,« pravi Karner.

Proti vsem sklepom včerajšnje skupščine, med njimi je tudi razrešnica upravi in nadzornemu svetu, je Karner napovedal izpodbojne tožbe. Predstavniki Centra naložb in vodstva Infond holdinga včeraj po skupščini niso hoteli komentirati dogajanja.

Verbič: Čaka nas še hud boj za zaščito malih delničarjev Na včerajšnji seji odbora za gospodarstvo so predstavniki Vseslovenskega združenja malih delničarjev uspeli vnesti nekatere dopolnitve predloga novele zakona o gospodarskih družbah, ki bodo bolje ščitili manjšinske delničarje, je povedal predsednik združenja Kristjan Verbič. Med drugim predlog zakona zdaj predvideva, da bi bila skupščina, ki ne bi bila sklicana najmanj 30 dni prej, torej tudi včerajšnja skupščina Infond Holdinga, avtomatično nična. Vendar Verbič opozarja, da se kljub drugačni retoriki v zakonskih besedilu kar naprej pojavljajo določila, ki dejansko še dodatno zmanjšujejo zaščito malih delničarjev, in ne nasprotno, kar pripisuje močnim gospodarskim lobijem, ki delujejo iz ozadja in niso odvisni od trenutnih političnih razmer.

AttachmentSize
3988755.pdf276.32 KB

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.